Δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη, η Eurojust, η Ευρωπαϊκή Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας, ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν 26 άτομα στο πλαίσιο των διώξεων για το κύκλωμα διακίνησης ακατάλληλου προς κατανάλωση αλογίσιου κρέατος. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Γαλλία και το Βέλγιο.
Tο «οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο», όπως αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, πλαστογραφούσε τα πιστοποιητικά των αλόγων και «προωθούσε, με δόλια μέσα, ακατάλληλο προς κατανάλωση κρέας στην διατροφική αλυσίδα της Ευρώπης».
Οι γαλλικές αρχές «υπολογίζουν ότι το διάστημα μεταξύ του 2010 και του 2013, 4.700 άλογα το κρέας των οποίων ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση θανατώθηκαν και εισήχθησαν στη νόμιμη διατροφική αλυσίδα» σημείωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Αν και η Eurojust δεν διευκρίνισε σε ποιες ακριβώς χώρες πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις, η ολλανδική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε τρεις ανθρώπους στην Ολλανδία αφού διεξήγαγε έρευνες σε 15 διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με την Eurojust, ο βασικός ύποπτος είναι ένας Βέλγος που δραστηριοποιούνταν στο Βέλγιο απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα, την οποία ανέλαβε το 2012 το δικαστήριο της Αρλόν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέσσερις Βέλγους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κυκλώματος που συνελήφθησαν στη Γαλλία. Τα ζώα θανατώνονταν στη Μασσαλία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Στη Γαλλία «400 διαβατήρια αλόγων με ψευδή στοιχεία έχουν εντοπιστεί» προσέθεσε η Eurojust που υπογράμμισε ότι μια έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 από το δικαστήριο της Μασσαλίας.
Καμία δικαστική αρχή δεν συνδέει προς το παρόν τις συλλήψεις με το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας του 2013.
Το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας είχε ξεσπάσει το 2013 στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία έπειτα από τον εντοπισμό αλογίσιου γενετικού υλικού σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.