Η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες εκλογές της Μ. Βρετανίας έχει ξεκινήσει.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θεωρείται ο δημοφιλέστερος αρχηγός μεγάλου κόμματος στη Βρετανία και οι Συντηρητικοί, παραμένουν το κόμμα που εμπιστεύονται οι περισσότεροι για την οικονομία, καθώς συνέβαλε στην ανάκαμψή της, σχολιάζει το Reuters.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, είτε βγει νικητής, είτε ηττημένος από τις αυριανές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, η πολιτική καριέρα του Κάμερον κρέμεται από μία κλωστή.
Σε περίπτωση ήττας, αυτό θα γίνει ακαριαία. Αλλά ακόμη κι αν κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία -κάτι που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα συμβεί με όλα τα κόμματα- το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσει σύντομα εσωκομματική αμφισβήτηση.
Απόγονος του βασιλιά Γουλιέλμου του Δ΄, ο Κάμερον, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2010 αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντροαεριστερούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες, δηλώνει ότι θα ήθελε μία ακόμη πενταετή θητεία «για να ολοκληρώσει το έργο του”» της οικονομικής ανάπτυξης. Σκοπεύει ακόμη να διενεργήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ.
Αν όμως δεν επιτύχει αυτοδυναμία του κόμματός του για πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια, ενδεχομένως να δώσει μάχη για να ολοκληρώσει θητεία.
«Οι Συντηρητικοί είναι σκληροπυρηνικοί», σχολιάζει στο Reuters ο Γκρεγκ Μπέικερ, που στο παρελθόν εργάστηκε στο επιτελείο των Τόρις και σήμερα διευθύνει τη δική του εταιρεία δημοσίων σχέσεων, την Guide. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ημέρες του Κάμερον είναι μετρημένες: «Ποτέ δεν τον ήθελε το κόμμα».
Ο Τιμ Μπέιλ, συγγραφέας της ιστορίας του Συντηρητικού Κόμματος, λέει ότι ο Κάμερον θα δεχτεί εσωκομματικό πόλεμο ακόμη κι αν διατηρήσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ 10.
«Αν καταφέρει να παραμείνει στο Νούμερο 10, θεωρώ ότι θα τον συγχωρέσουν για καμιά-δυο εβδομάδες. Μετά, θα΄ναι δύσκολο», λέει ο Μπέιλ.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι τον συμπαθούν, ο 48χρονος πρωθυπουργός είναι προϊόν ενός ασυνήθιστα προνομιακού υπόβαθρου: γιος πλούσιου χρηματιστή, φοίτησε στο οικοτροφείο αρρένων της ελίτ Ίτον και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ η σύζυγός του είναι απόγονος ενός άλλου βασιλιά, του Καρόλου του ΄Β της Αγγλίας.
Σε μία χώρα με εμμονή με την κοινωνική καταγωγή, πολλοί είναι εκείνοι που ενοχλούνται με το προφίλ του Κάμερον. Ένας βουλευτής, εκ των δριμύτερων επικριτών του, χαρακτήρισε κάποτε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών «δύο πλουσιόπαιδα που δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει το γάλα».
Βουλευτές της αντιπολίτευσης και μερίδα του βρετανικού Τύπου τον έχουν παρομοιάσει με τον «Ανθρωπο-Αστραπή» (Flashman) , έναν μεγαλοαστό αντιήρωα, πρωταγωνιστή σε λογοτεχνικά βιβλία του 19ου αιώνα.