Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο σήμερα περί ενός ποσού 75 δισ. ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ συγχρόνως υπήρξε καθησυχαστικός γιά την τωρινή κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
“Εάν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο”, τόνισε ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα “δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού δανεισμού της”, έστω κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε χθες Τετάρτη την παραίτησή του μετά την καταψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας, που η κυβέρνηση παρουσίασε προς έγκριση, με την ελπίδα η Πορτογαλία να αποφύγει τον εν λόγω ευρωπαϊκό δανεισμό.
Πολλοί ευρωπαίοι ιθύνοντες απηύθυναν έκκληση στη Λισαβόνα να διατηρηθεί ο στόχος της μεγάλης μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, παρά την πολιτική κρίση που διέρχεται η Πορτογαλία, δηλώνοντας έτοιμοι να συνηγορήσουν στον ευρωπαϊκό δανεισμό της, όπως συνέβη το 2010 αρχικά με την Ελλάδα και κατόπιν με την Ιρλανδία.
“Φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, αλλά τούτο προϋποθέτει ένα πορτογαλικό αίτημα”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ).
Η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί συνολικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 110 δισ. ευρώ ενώ η Ιρλανδία με 85 δισ. ευρώ.
Απαντώντας στο επίκαιρο ερώτημα, εάν η πορτογαλική κρίση μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα και να μεταφερθεί και στην Ισπανία, που ούτως ή άλλως έχει μεγάλο δημόσιο έλλειμμα και δέχεται περιοδικά επιθέσεις από τις χρηματαγορές, ο κ. Γιούνκερ υπήρξε καθησυχαστικός γιά την τωρινή κατάσταση της οικονομίας της Ισπανίας.
“Γνωρίζει πολύ σοβαρά προβλήματα η Ισπανία, αλλά και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο τα αντιμετώπισαν με μία προθυμία, ανάλογη των απαιτουμένων απ αυτήν, προσωπικά δεν προβλέπω η Ισπανία να βρεθεί στη θέση της Πορτογαλίας”.
“Προσδοκώ”, τόνισε ο ίδιος, “εάν προσφύγει στον ευρωπαϊκό δανεισμό η Πορτογαλία, η Ισπανία να μη δεχθεί μία επίθεση από τις χρηματαγορές, σαν αυτές να επιθυμούσαν, δίκη ‘ντόμινο’, να επιτεθούν με τη σειρά, από τη μία χώρα, μετά στην άλλη κι ούτω καθεξής”.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, τόνισε προ ημερών ότι “οι χρηματαγορές έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση γιά να ανακάμψει η εθνική οικονομία”.