Πλεούμενα με χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, κυρίως Τυνήσιους, συνεχίζουν να φθάνουν στις ιταλικές ακτές, με 13.500 να έχουν αφιχθεί μόνο στη νήσο Λαμπεντούζα τις τελευταίες 20 ημέρες, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ακτοφυλακής της χώρας, ναύαρχος Μάρκο Μπρούσκο.
Στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνολικά 261 μετανάστες κατέφθασαν στη Λαμπεντούζα, από όπου ήδη απομακρύνθηκαν 800 μετανάστες με πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τις μεταγωγές μεταναστών σε άλλα κέντρα. Οι μισοί από τους 5.000 ανθρώπους που βρίσκονται στο μικρό νησί ζουν σε κέντρο υποδοχής που είχε σχεδιαστεί για 850 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι ζουν υπό πρωτόγονες συνθήκες κοντά στο λιμάνι.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα χρησιμοποιήσει πορθμεία, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να φθάσουν στο νησί την Κυριακή, για να μεταφέρει σε άλλα κέντρα περίπου 1.000 μετανάστες.
Ο επικεφαλής του λιμενικού δήλωσε ότι «ενισχύσαμε τα λιμάνια με άνδρες και μέσα, αναδιατάξαμε τους πόρους μας και αυξήσαμε την αεροπορική παρακολούθηση», σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. «Με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται συνεχώς, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέες αφίξεις».
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αφίχθησαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες 20 ημέρες είναι 13.500. Η προσπάθεια που καταβάλει το λιμενικό στο νησί είναι η μέγιστη δυνατή», είπε ο ναύαρχος.
Στην διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης προς Παρασκευή 81 άνθρωποι διασώθηκαν ανοικτά της Λαμπεντούζα, ενώ 44 άλλοι –περιλαμβανομένων 11 γυναικών, εκ των οποίων δύο ήταν έγκυες, και 7 παιδιών– διασώθηκαν στα ανοικτά της Σικελίας.
Η αριστερή αντιπολίτευση κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δημιουργεί για πολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες μια κατάσταση κρίσης στη Λαμπεντούζα. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Την Πέμπτη η Frontex ανακοίνωσε ότι διευρύνει την περιοχή όπου επιχειρεί ανοικτά της Λαμπεντούζα και παρατείνει την αποστολή της για πέντε ακόμα μήνες στην Μεσόγειο λόγω της «αξιοσημείωτης αύξησης» των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία.