Δυτικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα εναντίον διαφόρων στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπντελμπάσετ.
“Τα συμμαχικά αεροσκάφη πετούν στον ουρανό πάνω από τη Μιζουράτα και έχουν βομβαρδίσει θέσεις των δυνάμεων (του Καντάφι) στα περίχωρα”, δήλωσε τηλεφωνικώς από τη Μιζουράτα στο Ρόιτερς ο Αμπντελμπάσετ.
“Ο βομβαρδισμός της Μιζουράτα έχει τώρα χαλαρώσει. Νωρίτερα υπήρχε σφοδρός βομβαρδισμός. Γνωρίζουμε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει διάφορες επιδρομές και έχουν βομβαρδίσει διάφορες θέσεις στα περίχωρα. Γνωρίζουμε ότι βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών μέσα σε αεροπορική βάση (νότια της πόλης)”, προσέθεσε ο ίδιος.
Βομβαρδισμοί και επιθέσεις όλο το 24ωρο
Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτίριο του στρατού έχει πιάσει φωτιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής αυτής.
Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.
Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.
Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.
Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.
Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι χθες για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές -αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.
«Αμφιβάλλω ότι θα [διαρκέσει] ημέρες», δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες».
Στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε πως αναμένει η Ατζνταμπίγια να πέσει σύντομα μετά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, που «θα εξασθενήσουν τις δυνάμεις τους και, το σημαντικότερο, το ηθικό τους». Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των δυτικών επιδρομών είναι «αρκετό. Αισθανόμαστε ασφαλείς με την προστασία τους».
Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.
Υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ η επιχείρηση στη Λιβύη
Τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα θα αναλάβει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η ανάληψη της διοίκησης είναι θέμα «ημερών».
Την ίδια ώρα, η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής «λύσης» στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Εξάλλου, «η Αφρικανική Ένωση προωθεί μια αποφασιστικής σημασίας πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των λιβυκών πλευρών για την έναρξη μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξαλειφθεί η αιτία που προκάλεσε τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ζαν Πινγκ πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης που είναι αρμόδια για την κρίση στη Λιβύη.
Η λιβυκή κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτείνεται από την Αφρικανική Ένωση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δήλωσαν εκπρόσωποι της Τρίπολης.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, τις τελευταίες 24 ώρες, έριξαν 16 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον στόχων στη Λιβύη.
Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 26 Μαρτίου 2011, 11:31