Οι Γάλλοι προσέρχονται στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών με τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του Σαρκοζί αλλά και τη γαλλική ακροδεξιά να ενισχύονται.
Οι κάλπες αυτές θεωρούνται η τελευταία «δοκιμαστική» για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την «τόνωση» που προσφέρει στο κύρος του η δραστήρια εμπλοκή του στο ζήτημα της Λιβύης.
Ο πρωτεύων ρόλος του Παρισιού στην επιχείρηση κατά του Καντάφι, που ξεκίνησε την παραμονή του πρώτου γύρου, δεν είχε αποφέρει σημαντικά εκλογικά κέρδη στο κυβερνητικό UMP την περασμένη Κυριακή. Η τάση φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί και στο δεύτερο γύρο.
Τα γενικά ποσοστά του UMP κυμάνθηκαν την περασμένη Κυριακή στο 20%, ενώ μαζί με τους συμμάχους του ανέρχονται σε ένα 32%. Οι Σοσιαλιστές, όμως ήρθαν πρώτοι, συγκεντρώνοντας περίπου ένα 25%.
Ενισχυμένο βγήκε και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, επωφελούμενο και από την «έκρηξη» στη δημοτικότητα της νέας επικεφαλής του Μαρίν Λε Πεν, συγκεντρώνοντας ένα 15%. Η εκλογική συμμετοχή πάντως ήταν χαμηλή, καθώς μόνο το 45% των Γάλλων ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες.
Η έκβαση των τοπικών εκλογών, υποστηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, θα κρίνει δύο σημεία: Αφ’ ενός το εάν ο Σαρκοζί βρίσκεται σε θέση να περιορίσει τις απώλειες του κόμματός του και αφ’ ετέρου εάν η στρατηγική που ξεκίνησε με την ομιλία του στην Γκρενόμπλ μπορεί να αποδώσει καρπούς στις προεδρικές εκλογές.
Μιλώντας τον περασμένο Ιούλιο στη γαλλική πόλη, ο Σαρκοζί καθόρισε τους όρους με τους οποίους θα παίξει το προεκλογικό παιχνίδι, εκφράζοντας θέσεις αυστηρότερες θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστών -με τις οποίες τοποθετήθηκε πιο κοντά στο Εθνικό Μέτωπο. Αν και έκτοτε έχει χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής του, το κόμμα του επανήλθε στο ζήτημα διά μίας άλλης οδού, εκείνης του κοσμικού κράτους και του ρόλου της μουσουλμανικής θρησκείας στη γαλλική επικράτεια.
Διαβάστε επίσης: Σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση το κόμμα της Λεπέν