Τους ξένους επενδυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας κατηγορεί η μη κυβερνητική οργάνωση EarthRights International για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό να διευκολυνθεί η κατασκευή του μήκους 1.000 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου στη Μιανμάρ.
Η οργάνωση, η οποία ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, κατηγορεί τους επενδυτές για συνέργεια σε εκτεταμένες κατασχέσεις γης, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια.
Η Κίνα έχει παράσχει στη Μιανμάρ δάνειο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευαστεί ο αγωγός από την πολιτεία του Ρακάιν στις ακτές της χώρας, στην επαρχία Γιουνάν στη Νότια Κίνα.
Όπως αναφέρει στην έκθεση της η οργάνωση, επικαλούμενη τις συνεντεύξεις που πήραν ερευνητές της στις περιοχές που κατασκευάζεται ο αγωγός, οι πλέον συχνές καταχρήσεις εξουσίας είναι οι εκτεταμένες κατασχέσεις γης με πολύ χαμηλές αποζημιώσεις.
«Οι άνθρωποι χάνουν τη γη τους και αποζημιώνονται ελάχιστα ή καθόλου και οι περισσότεροι δεν έχουν που να στραφούν», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, σύμφωνα με την έκθεση της οποίας όσοι αντιτίθενται στον αγωγό υπόκεινται σε συλλήψεις και βασανιστήρια.
«Με χτυπούσαν ασταμάτητα και με ανέκριναν για 4 ημέρες», είπε κάτοικος που είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία εναντίον του αγωγού και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση.
Η οργάνωση προβλέπει ότι θα σημειωθούν περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο το έργο προχωρά σε περιοχές που ελέγχονται από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κασίν και το Στρατό της πολιτείας του Σαν, αντάρτικές οργανώσεις που αντιτίθενται στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.
«Τα συμβόλαια ανάμεσα στις ξένες εταιρείες και στην κρατική εταιρεία αερίου της Μιανμάρ, MOGE, αναφέρουν ότι ο στρατός θα παράσχει ασφάλεια στο έργο», είπε ο συντάκτης της έκθεσης, Πολ Ντόνοβιτς.
Προηγούμενο συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας με ξένους επενδυτές υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, όταν η γαλλική πολυεθνική TOTAL και ο αμερικανικός κολοσσός Unocal Corp, τώρα Chevron Corp, αναγκάστηκαν από ξένα δικαστήρια να αποζημιώσουν τα θύματα εκτεταμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό της Μιανμάρ για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου προς Ταϊλάνδη.
«Ελπίζουμε ότι οι κινεζικές, κορεατικές και ινδικές εταιρείες, θα έχουν πάρει το μάθημα τους και θα αναστείλουν τα έργα τους», είπε ο Ντόνοβιτς.
Ο μεγαλύτερος επενδυτής στον αγωγό φυσικού είναι η κρατική κινεζική εταιρεία China National Petroleum ενώ συμμετέχουν οι νοτιοκορεατικές Daewoo και Korea Gas, οι ινδικές ONGC Videsh και Gas Authority of India και η MOGE.
Η EarthRights είναι ένωση δικηγόρων και ακτιβιστών που έχει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα που θίγονται από περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει γραφεία στην Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ και συμμετέχει σε πολλά προγράμματα στη Μιανμάρ.