Τη σύγκληση στη Βιέννη μέσα στις ερχόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες μιας διεθνούς Διάσκεψης κατά της Πυρηνικής Ενέργειας, με στόχο τη δημιουργία ενός είδους Συμμαχίας από χώρες που αντιτίθενται στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως οι Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Μάλτα, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Νικολάους Μπερλάκοβιτς.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Μπερλάκοβιτς ανέφερε πως από μια τέτοια “συμμαχία” προσδοκά ότι θα ενισχυθεί η φωνή της Αυστρίας στην αντιπυρηνική προσπάθειά της μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς τούτο θα πρέπει να υπάρξει τώρα αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.
Ως πιθανά θέματα της Διάσκεψης, η οποία, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου, θα μπορούσαν να είναι η εξέταση της ποιότητας των αποκαλούμενων “τεστ αντοχής” πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας, μια μεταρρύθμιση της προώθησης της πυρηνικής τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Euratom” σε προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως επίσης θέματα τα οποία άπτονται της απόδοσης ευθυνών για πυρηνικά ατυχήματα.
Όπως πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος, το επιχείρημα σε σχέση με τους κινδύνους της πυρηνικής τεχνολογίας θα πρέπει να παίξει ρόλο και στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τους νέους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, όπου σε κοινοτικό επίπεδο συζητείται μια αύξηση των στόχων μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 20% στο 30%.
Η Αυστρία αντιτίθεται μέχρι σήμερα στους αυστηρότερους στόχους καθώς, όπως επισήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Μπερλάκοβιτς, οι χώρες που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι στόχοι, θέλουν να τους επιτύχουν χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια.
Πρόσφατα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν τάχτηκε υπέρ μιας πανευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών με απώτερο στόχο τη διενέργεια πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος με θέμα την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, θεωρώντας, όπως τόνισε ο ίδιος, ότι η πρωτοβουλία είναι στη σωστή κατεύθυνση, προειδοποιώντας συγχρόνως πως “όμως οι αντίπαλοι είναι καλά οργανωμένοι, το πυρηνικό λόμπι από τα ισχυρότερα στον κόσμο και διαθέτει πάρα πολλά οικονομικά μέσα”.
Αναφερόμενος στην επαπειλούμενη πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος –ο οποίος είχε συνάντηση ειδικά για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο–, είχε χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια “πλάνη από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε”.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία θα συνεχίσει να ασκεί πίεση τόσο στην εδρεύουσα στη Βιέννη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας όσο και στην “Euratom”, ώστε το κέντρο βάρους της έρευνας να μην βρίσκεται στη διεύρυνση των προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας αλλά στη δυνατότητα εγκατάλειψής της, καθώς κατά την πεποίθησή του “είναι θέμα ανθρωπισμού η εγκατάλειψη τώρα της πλάνης της πυρηνικής ενέργειας και είναι καιρός πλέον για αλλαγή πορείας”, κάτι που ο ίδιος θα διατρανώσει με κάθε σαφήνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόσφατη αντιπροσωπευτική παναυστριακή δημοσκόπηση έφερε το 91% των Αυστριακών να ζητούν την άμεση και μόνιμη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ το 95,4% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να ανησυχεί έντονα ειδικά με τα διαφορετικής τεχνολογίας και διαφορετικών προδιαγραφών ασφάλειας, πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες της Αυστρίας, η οποία ακολουθεί διαχρονικά πολιτική κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Η πλειοψηφία των πολιτών της Αυστρίας είχαν ψηφίσει “Όχι” στο σχετικό δημοψήφισμα με θέμα την πυρηνική ενέργεια που είχε διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου του 1978, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη λειτουργίας του ήδη πανέτοιμου τότε πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της χώρας, στο Τζβέντεντορφ, το οποίο μετατράπηκε μετά το δημοψήφισμα σε μουσείο.