Αύξηση ραδιενέργειας 1000 περίπου φορές παρουσιάστηκε στην Ιαπωνία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, πράγμα που επιτείνει τις υποψίες για γενικευμένη πλέον διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.
Τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχνεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
“Αυτή είναι μία πιθανότητα”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής.
Πρόσθεσε άλλωστε ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.
Η υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενέργειας από την 11η Μαρτίου
Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε από την ώρα της έναρξης της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα της επαρχίας Νταιίτσι, που προξενήθηκε από τον τεράστιο σε μέγεθος σεισμό και το τσουνάμι, που έπληξαν την περιοχή, στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα.
Προσέθεσε δε ότι το γεγονός αυτό δεν αντιπροσωπεύει ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου. καθώς οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν εκκενώσει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πίσω από το εργοστάσιο, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.
Πάντως η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου-131 την Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί από την ίδια κυβερνητική υπηρεσία, ήταν 3.355 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια.
Οι ιαπωνικές αρχές δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.
Δεν συντρέχει άμεση ανάγκη για εκκένωση της περιοχής
“Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες”, δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε:
“Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση ραδιενέργειας μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία”.
“Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο”, πρόσθεσε ο Εντάνο.
Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει χθες Τετάρτη ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχθεύθηκαν σε ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1 ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.
“Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι.
Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.
Σε κακή ψυχολογική κατάσταση οι πολίτες
Εν τω μεταξύ, κατάθλιψη και απελπισία έχουν αρχίσει να κυριεύουν τους επιζήσαντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως δήλωσε εθελοντής γιατρός που εργάζεται σε έναν καταυλισμό στην κατεστραμμένη παραθαλάσσια πόλη Γιαμάντα, “Για πολλούς ανθρώπους που μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να αγνοήσουν την πραγματικότητα και όσα πραγματικά συνέβησαν, καθώς έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς, συνειδητοποιούν ότι, για παράδειγμα, το σπίτι τους έχει καταστραφεί ή ότι έχουν σκοτωθεί τα παιδιά τους και είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτά τα γεγονότα”.
“Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τί μπορούν να κάνουν”, πρόσθεσε.
“Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά τη νύχτα καθώς φοβούνται μήπως γίνουν και άλλοι σεισμοί. Έχουν χάσει πολλά πράγματα οπότε έχουν ψυχολογικά τραύματα”, επεσήμανε από τη μεριά του ο γιατρός Κεϊχίρο Κουμπότα στο Ρόιτερς από μία νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη Κεσενούμα.
Οι 350 μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην Ιαπωνία από τις 11 Μαρτίου κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
“Κοιμάμαι με τα ρούχα μου. Συνέχεια νομίζω ότι γίνονται σεισμοί. Ακόμη κι όταν περνά αυτοκίνητο νομίζω ότι είναι σεισμός”, δήλωσε ο Τόσι Φουκούντα, 64 ετών, κάτοικος της πόλης Ρικουζεντακάτα που επλήγη σφοδρά από το τσουνάμι.
Από τη μεριά του ο Σατόσι Τακάντα, παιδίατρος στο νοσοκομείο του Κόμπε της Ιαπωνίας ο οποίος ασχολείται με την ψυχική υγεία των παιδιών, επεσήμανε ότι αυτά δεν είχαν την προσοχή που ήταν απαραίτητη μετά το σεισμό που σημειώθηκε στην πόλη το 1995 και προκάλεσε το θάνατο 6.000 ανθρώπων.
“Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στα ψυχολογικά προβλήματα”, δήλωσε.
Για τους επόμενους τρεις μήνες είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες περιοχές να έχουν άμεση πρόσβαση σε ψυχολόγους, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρες πληροφορίες για το πού θα μείνουν όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους και να ανοίξει τα σχολεία ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Αμερικανοί Πεζοναύτες στην Ιαπωνία
Μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει στη διαχείρηση της κρίσης που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση αμερικανών αξιωματούχων.
Οι 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην “Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος” (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ θα φτάσουν στην Ιαπωνία αύριο Παρασκευή.
Η ομάδα αυτή, η οποία είναι εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και στην απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.
“Θα βοηθήσουν τους ιάπωνες αξιωματούχους με τις γνώσεις τους στη ραδιολογία και αν χρειαστεί και τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της ιατρικής, της επιμελητείας και των επικίνδυνων υλικών”, διευκρίνισε αμερικανός στρατιωτικός.
Οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση για μια ζώνη 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.
Οι ΗΠΑ στέλνουν ομάδα ρομπότ
Τα ροµπότ ίσως θα µπορούσαν να προσφέρουν µια λύση κι έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση Οµπάµα στέλνει στην Ιαπωνία µια οµάδα ροµπότ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στον πυρηνικό σταθµό. Πρόκειται για τηλεκατευθυνόµενες µηχανές που έχουν αναπτυχθεί από το αµερικανικό υπουργείο Ενέργειας και είναι κατασκευασµένες µε ηλεκτρονικά συστήµατα που αντέχουν στη ραδιενέργεια.
Είναι εξοπλισµένα µε κάµερες και συσκευές µέτρησης της ραδιενέργειας και µπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς να αποκτήσουν µια εικόνα της ζηµιάς που έχει συµβεί στους πυρήνες των αντιδραστήρων, όπου κανένας άνθρωπος δεν µπορεί να φτάσει. Βοήθεια έχει στείλει και η Γαλλία – δύο τεχνικούς της πυρηνικής υπηρεσίας για να βοηθήσουν την TEPCO– ενώ σήµερα φτάνει στη χώρα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει επίσης της G20 και της G8 και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία µετά τον σεισµό και το τσουνάµι για να εκφράσει την υποστήριξη προς τη χώρα.
Συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί
Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί καθώς σήμερα σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι και σε απόσταση 126 χιλιομέτρων από το λιμάνι Σεντάι που έχει ισοπεδωθεί.
Οι κάτοικοι ζουν με τον τρόμο των μετασεισμών καθώς καθημερινά καταγράφονται ισχυρές δονήσεις που ξυπνούν μνήμες από την 11η Μαρτίου.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στα 5,8 Ρίχτερ και το βάθος του στα 60 χιλιόμετρα.
Διαβάστε επίσης: Οι «ήρωες» της Φουκουσίμα
Πρώτη καταχώρηση: 31/03/2011, 08:35