Μυστική διαταγή υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία εγκρίνεται η παροχή μυστικής αμερικανικής υποστήριξης στους εξεγερμένους που μάχονται κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα «New York Times».
Ο κ. Ομπάμα υπέγραψε την διαταγή μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τέσσερις κυβερνητικές πηγές, που σχετίζονται με το ζήτημα.
Ωστόσο η CIA, η οποία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, φέρεται να έχει οργανώσει εδώ και εβδομάδες μικρές ομάδες από πράκτορες της στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Το έγγραφο αυτό αναφέρεται επίσης σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, κάτι που αφήνει ως ενδεχόμενο να συμβεί στο κοντινό μέλλον.
Την ίδια ώρα, Αμερικανός βουλευτής δήλωσε χθες ότι η διοίκηση Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξοπλίσει τους εξεγερμένους.
«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να τους δώσουμε όπλα», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Ιντιάνα, Νταν Μπάρτον, μετά από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία, με τη σειρά της επίσης αρνήθηκε πως έχει υπογράφει οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αντιτάχθηκε σήμερα στην ιδέα να εξοπλιστούν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, εκτιμώντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά “για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό”.
Συμμετοχή Αραβικών Εμιράτων
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ.
Ήδη πολεμικά αεροσκάφη των ΗΑΕ έχουν σταλεί στις αεροπορικές βάσεις της συμμαχίας στη Μεσόγειο ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να επιβάλουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Παράλληλα ο ηγέτης του Κατάρ, του μοναδικού αραβικού κράτους που έχει αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη στοχεύουν στην προστασία των αμάχων και ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.
“Το λιβυκό ζήτημα είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα με στόχο την προστασία των πολιτών και τίποτα άλλο. Επομένως είναι ο λιβυκός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.
Ο εμίρης του Κατάρ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο.
“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρίσκεται εκεί εξαιτίας της αδυναμίας του Αραβικού Συνδέσμου”, είπε.
NATO
“Μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ευτυχώς ο Αραβικός Σύνδεσμος θα παίξει το ρόλο του επειδή δύναται να πράξει ό,τι πράττει το ΝΑΤΟ”.
Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη σήμερα στις 09:00 ώρα Ελλάδος, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου, δήλωσε διπλωμάτης της συμμαχίας.
“Η επιχείρηση Ενοποιημένος Προστάτης που αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ από τις χώρες της συμμαχίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς”, δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, την οποία είχαν μέχρι τώρα συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Υπό την αρχή του μεγάλου συμμαχικού γενικού επιτελείου στην Ευρώπη, στο Μονς, στο νότιο Βέλγιο, η επιχείρηση στη Λιβύη διοικείται από το περιφερειακό κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, και τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.
Το Βατικανό καταγγέλλει το θάνατο αμάχων
Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στην Τρίπολη, δήλωσε στο καθολικό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιπρόσωπος του Βατικανού στη λιβυκή πρωτεύουσα επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.
“Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης”, δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης.
“Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων”, δήλωσε στο Fides, το πρακτορείο ειδήσεων της ιεραποστολικής υπηρεσίας του Βατικανού.
Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία όπου λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.