Ένας εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα παραιτήθηκε από τη θέση του, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει άλλος αξιωματούχος που να έχει παραιτηθεί ή να έχει φύγει από τη Λιβύη.
“Κατανοούμε τώρα ότι (ο Κούσα) παραιτήθηκε από τη θέση του… Ήταν προσωπική απόφασή του”, είπε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
“Ο Κούσα ζήτησε να μεταβεί στην Τυνησία για ιατρικούς λόγους. Του δόθηκε άδεια. Κατόπιν, μάθαμε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του (…) Η Λιβύη δεν εξαρτάται από άτομα”, πρόσθεσε ο Ιμπραήμ, αποκλείοντας την πιθανότητα να δώσει ο πρώην υπουργός πληροφορίες που θα έβλαπταν τη χώρα του. Όπως είπε, ο Μούσα Κούσα πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.
Ο εκπρόσωπος διέψευσε τέλος τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλα άτομα, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Άμπου Ζέιντ Ντούρντα και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Ζουέι, εγκατέλειψαν τη χώρα και οδεύουν προς την Τυνησία.
“Μέχρι τέλους” ο Καντάφι στη Λιβύη
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα παραμείνει στη Λιβύη “μέχρι τέλους” για να την οδηγήσει στη νίκη κατά των εχθρών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας μετά την αυτομόληση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, ο οποίος μετέβη χθες στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μόνο που κατάφεραν οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης ήταν να ενώσουν τον λαό κατά του εχθρού.
“Αν αυτή η επίθεση κατάφερε κάτι, αυτό είναι ότι συσπείρωσε το λαό γύρω από τον ηγέτη και την ενότητα του έθνους”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ. “Ειδικά τώρα. Βλέπουν ξεκάθαρα τον εχθρό”, σημείωσε.
Στην ερώτηση αν ο Καντάφι και οι γιοι του εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, ο Ιμπραήμ απάντησε: “Μείνετε ήσυχοι, είμαστε όλοι εδώ. θα παραμείνουμε εδώ μέχρι τέλους. Αυτή είναι η χώρα μας. Είμαστε δυνατοί σε κάθε μέτωπο”.
“Δεν στηριζόμαστε σε άτομα για να ηγηθούν του αγώνα. Αυτός είναι ένας αγώνας ενός ολόκληρου έθνους. Δεν εξαρτάται από άτομα ή αξιωματούχους”, προσέθεσε.
“Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που ηγούνται αυτού του αγώνα”, είπε ακόμα.
Ο Ιμπραήμ απέρριψε επίσης τις υποθέσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων ανέτρεψαν την ισορροπία υπέρ των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά του στρατού του Καντάφι ή ότι αυτές ενθαρρύνουν τους απλούς ανθρώπους να επιδιώξουν την αλλαγή μετά τη διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχία του Καντάφι.
“Με τις αεροπορικές επιδρομές και τον βομβαρδισμό κάθε λιβυκής πόλης, δεν βλέπεις ανθρώπους να βγαίνουν έξω μαζικά ζητώντας αλλαγή”, σημείωσε.
“Πού είναι η λαϊκή επανάσταση; Πού είναι οι φυλές που θα έβγαιναν και θα έλεγαν στον ηγέτη: ‘Φύγε από τη χώρα’; Πρέπει να δείτε τα σημάδια”, κατέληξε.