Τα πράγματα στο γαλικό λιμάνι του Καλαί και στην είσοδο του Τούνελ της Μάγχης φαίνεται ότι ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.
Έναν έλεγχο, που μέχρι σήμερα ασκεί η γαλλική αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικα δεινή θέση απέναντι στους εκατοντάδες μετανάστες που φθάνουν καθημερινά εκεί με στόχο να περάσουν στην Αγγλία.
Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών της γαλλικής πλευράς, Μπρούνο Νοέλ, δήλωσε ότι η ομάδα του κάνει τη «βρώμικη δουλειά της Βρετανίας», όμως σύντομα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Οι μόνιμες δυνάμεις που υπήρχαν μέχρι πριν την κρίση ήταν 15 αστυνομικοί για το Eurotunnel. Η άφιξη των μεταναστών ανάγκασε τη γαλλική αστυνομία να ενισχύσει αυτή την δύναμη κατά πολύ. Όμως ακόμα και τώρα, και παρά τις ενισχύσεις, η πίεση που ασκείται από τους μετανάστες είναι τεράστια.
Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια, και μάλιστα έχει ακουστεί και από τα χείλη του γνωστού για τις ακραίες απόψεις του, Νάιτζελ Φάραντζ, του ευρωσκεπτικιστική και φανατικού πολέμιου των μεταναστών συντηρητικού πολιτικού της Αγγλίας. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει εδώ και καιρό να σταλεί ένα «εκστρατευτικό» σώμα στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ώστε να εμποδίζονται στο έδαφος της Γαλλίας οι μετανάστες.
Οι προτάσεις αυτές είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Γαλλία, καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι θα ήταν ένα πλήγμα στην εθνική περηφάνεια της Γαλλίας να έχουν αγγλικές στρατιωτικές δυνάμεις σε μία γαλλική πόλη. Και μάλιστα μια πόλη ιδιαίτερα συμβολική για την Αγγλο-Γαλλική ιστορία, αν σκεφτούμε ότι κάποτε αποτελούσε το «διαμάντι στο στέμμα της Αγγλίας» πριν το καταλάβουν οριστικά οι Γάλλοι το 1558.
Μπορεί βέβαια η ιστορία και η εθνική περηφάνεια να έχουν τη δική τους βαρύτητα, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή που ξεπερνά τους πάντες. Και όταν φθάνουν οι αστυνομικοί της Γαλλίας να ζητούν να τους συνδράμει ένας ξένος στρατός στο έδαφος της χώρας τους, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε σε τι ακραία κατάσταση έχουν φτάσει τα πράγματα.