Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του σταθμού του Σεντάι τέθηκε ξανά σε λειτουργία, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Ιαπωνίας στην ατομική ενέργεια τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Η επαναλειτουργία έγινε με τα ακόμη αυστηρότερα πλαίσια ασφαλείας αλλά και υπό την αντίθεση μεγάλης μερίδας της ιαπωνικής κοινής γνώμης -έξω από το Σεντάι είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί για να διαμαρτυρηθούν.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο πρώην πρωθυπουργός Ναότο Καν, που ήταν στην ηγεσία την περίοδο της καταστροφής του 2011 και έχει μετατραπεί σε έναν από τους ηχηρότερους αντιτιθέμενους στην επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια.
Ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK μετέδιδε ζωντανά εικόνες από την αίθουσα ελέγχου του Σεντάι την ώρα της επαναλειτουργίας, η οποία και ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.
Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας έχει ήδη περάσει τα αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας από πέρυσι και αναμένεται να είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Θα έχει επιστρέψει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο δεύτερος αντιδραστήρας του σταθμού.
Τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί μετά τη Φουκουσίμα πάντως δεν έχουν καθησυχάσει όσους αντιτίθενται στην χρήση πυρηνικής ενέργειας (η Ιαπωνία είχε ήδη αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και πριν τη Φουκουσίμα).
Ο Ναότο Καν είπε, μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Σεντάι την ώρα της επαναλειτουργίας, πως «τα ατυχήματα είναι απρόβλεπτα και για αυτό και συμβαίνουν».
Για να αντισταθμιστεί η μείωση της ενέργειας που έμπαινε στο σύστημα μετά την απενεργοποίηση των πυρηνικών σταθμών στον απόηχο της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία είχε αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ είχε θέσει σε πλήρη λειτουργία τους «παραδοσιακούς» ενεργειακούς σταθμούς, επιβραδύνοντας αναγκαστικά την πορεία της προς την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών ρύπων.