Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε σήμερα την αντίθεσή του σχετικά με την οικοδόμηση ενός έθνους, και πιο ειδικά, της Λιβύης. Συγκεκριμένα, είπε τα εξής:
«Νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι άλλη μια επιχείρηση οικοδόμησης ενός έθνους».
«Η άποψή μου, ειλικρινά, είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον της Λιβύης. Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες χώρες, τόσο στην περιοχή, όσο και οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη, οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια, ιδιαίτερα με τη βοήθεια στην ανάπτυξη της Λιβύης».
«Απλά δεν πιστεύω ότι εμείς πρέπει να αναλάβουμε άλλη μια (χώρα)».
«Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να αποφύγει “την παράταση της αποστολής” που θα βάλει τις ΗΠΑ στο τέλμα μιας μεγάλης, παρατεταμένης σύγκρουσης στη Λιβύη».
«Πρέπει να αποφύγουμε την παράταση της αποστολής και δεν πρέπει να έχουμε μια ανοικτή, πολύ μεγάλης κλίμακας αμερικανική δέσμευση στην υπόθεση αυτή. Ξέρουμε για το Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε για το Ιράκ”, τόνισε τέλος ο υπουργός Άμυνας.
Φήμες για αποχώρηση στελέχους της κυβέρνησης Καντάφι
Εν τω μεταξύ, ο Σοκρί Γκάνεμ, κορυφαίος αξιωματούχος της Λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, διέψευσε πληροφορίες σχετικά με αποχώρησή του από τη Λιβύη, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Μούσα Κούσα στη Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πόστο του.
Είπε τηλεφωνικά ο Γκάνεμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων της Λιβύης, «Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση».
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη, ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία, ενώ ονομάτισε τον Γκανέμ ως ένα από αυτούς.
Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που σύμφωνα με ανώνυμες πηγές όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τυνησία, βρίσκονται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά και ο επικεφαλής διπλωμάτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.
Το Λονδίνο εν τω μεταξύ, που δήλωσε χθες ότι ενθαρρύνει όσα από τα στελέχη του καθεστώτος Καντάφι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το Λίβυο ηγέτη, να το πράξουν, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον αυτομολήσαντα πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος την περίοδο της τρομοκρατικής ενέργειας στο Λόκερμπι της Σκωτίας.
Συνεργάτης του γιου του Μουαμάρ Καντάφι στο Λονδίνo
Για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους έστειλε η Λιβύη στενό συνεργάτη ενός από τους γιους του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στο Λονδίνο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Γκάρντιαν.
Το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ένας υπασπιστής του Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ” Δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης “.
Ο βρετανός διπλωμάτης πάντως τόνισε ότι ” Σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία “.
Λύση μέσω της διπλωματίας
Υπέρ της εξεύρεσης μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη τάσσονται Γερμανία και Κίνα, επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και του γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βέστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.
Και οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε την “έντονη ανησυχία του” για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται.
“Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται”, επισήμανε ο κινέζος ΥΠΕΞ.
Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν “το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: “πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω της διπλωματίας”.
Ο Βέστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για “πολιτική λύση” που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος κάλεσε τον Καντάφι “να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας”.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ολοκληρώνει αύριο Σάββατο την επίσκεψή του στην Κίνα.
Αποστολή οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από Σουηδία
Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την αποστολή οκτώ μαχητικών αεροσκαφών στον διεθνή συνασπισμό στη Λιβύη. Είναι η πρώτη επέμβαση των σουηδικών αεροπορικών δυνάμεων στο εξωτερικό τα τελευταία 48 χρόνια.
Το κοινοβούλιο ψήφισε όπως αναμενόταν υπέρ της σουηδικής αποστολής για να συνεισφέρει στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με 240 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 5 αποχές, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.
Τα σουηδικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν επιδρομές. Αποστολή τους θα είναι ο έλεγχος της τήρησης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων –ένα αίτημα της αριστερής αντιπολίτευσης.
Εκτός από τα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη, η Σουηδία θα στείλει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 που επιτρέπει τον ανεφοδιασμό εν πτήσει, καθώς και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη η κυβέρνηση.