Να υπογράψουν και να κυρώσουν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT), κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν τις εναπομείνασες χώρες, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Πυρηνικών Δοκιμών.
Ο Γ.Γ. είπε ότι χαιρετίζει τα οικειοθελή μορατόρια που εφαρμόζουν κράτη τα οποία διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Καλωσορίζω τα εθελοντικά μορατόρια στις δοκιμές τα οποία έχουν επιβάλει κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια. Ταυτόχρονα, τονίζω ότι αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη. Αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα, επαναλαμβάνω την επί μακρόν έκκλησή μου προς όλα τα εναπομείναντα κράτη να υπογράψουν και να κυρώσουν τη Συνθήκη -ειδικά τα οκτώ που είναι απαραίτητο ώστε να τεθεί σε ισχύ- ως ένα κρίσιμο βήμα προς έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα», ανέφερε σε μια γραπτή δήλωσή του που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη.
Και τα πέντε κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια, όπως αναγνωρίζονται από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία, υπέγραψαν την CTBT την 24η Σεπτεμβρίου 1996, την πρώτη ημέρα που άνοιξε για υπογραφές.
Μέχρι σήμερα, η CTBT έχει υπογραφεί από 183 χώρες. Αλλά οκτώ χώρες μεταξύ αυτών που την έχουν υπογράψει δεν την έχουν ακόμη κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Έως οι χώρες αυτές την κυρώσουν, η συνθήκη δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.