Υπό καθεστώς κράτησης βρίσκεται μία Ολλανδή δημοσιογράφος, η οποία τον Ιανουάριο απαλλάχθηκε από τουρκικό δικαστήριο από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ των ένοπλων Κούρδων.
Αυτή τη φορά τέθηκε και πάλι υπό κράτηση στη νοτιοανατολική Τουρκία «για την δική της ασφάλεια», λόγω των εχθροπραξιών στην περιοχή, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.
«Βρίσκομαι υπό κράτηση στην Γιουκσέκοβα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φρεντερίκε Γκέερντινκ. Η δημοσιογράφος ταξίδευε μαζί με Κούρδους ακτιβιστές, όλοι εκ των οποίων συνελήφθησαν, όπως είπε η ίδια.
Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε ότι η Γκέερντινκ συνελήφθη ως ύποπτη ότι «ταξίδευε σε απαγορευμένη περιοχή».
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση για την δική της ασφάλεια.
«Η Φρεντερίκε δεν συνελήφθη για δημοσιογραφικούς λόγους. Βρισκόταν σε ζώνη ασφαλείας όπου μαίνονταν συγκρούσεις εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά της κι έτσι τέθηκε υπό κράτηση και μία έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ίδιος.
Η Γκέερντινγκ είναι freelance δημοσιογράφος κι εργάζεται κυρίως στην κουρδική νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Τον Ιανουάριο είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για ανάρτηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Τη σύλληψή της είχαν καταδικάσει οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. Τον Απρίλιο απαλλάχτηκε από την κατηγορία ότι προπαγάνδιζε υπέρ των Κούρδων.
Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου στην ολλανδική γλώσσα με θέμα τους Κούρδους της Τουρκίας και διαθέτει μπλογκ στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Κουρδικά Θέματα».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα «παρακολουθεί την κατάσταση».
Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Vice News, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο απελευθέρωσε τους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι σήμερα επέστρεψαν στη χώρα τους, αλλά αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της κράτησης του Ιρακινού μεσάζοντά τους (fixer) για όσο διαρκεί η έρευνα.