Οι προσπάθειες της Ισπανίας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μπορεί να ζημιωθούν από την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο από τις επόμενες εκλογές.
Ο Θαπατέρο ανακοίνωσε στις 2 του μήνα ότι δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει στις εκλογές του 2012, αναγκάζοντας το κόμμα του να βρει καινούριο αρχηγό πριν τις εκλογές του Μαρτίου 2012.
Οι επενδυτές χαιρέτησαν τα μέτρα λιτότητας του πρωθυπουργού, τα σκληρότερα των τελευταίων τριών δεκαετιών, μειώνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τώρα μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που ενδέχεται να διαταράξει τα μέτρα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του δημοσιονομικού ταμείου της χώρας.
Η Ισπανία είναι η τελευταία σε μια λίστα χωρών της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν μια πολιτική αναταραχή, μετά τα πολιτικά δρώμενα της Ιρλανδίας.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ‘τιμωρήθηκε’ από τους ψηφοφόρους σε τοπικές εκλογές, ενώ στην Πορτογαλία, ο Πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε μετά την απόρριψη των μέτρων λιτότητας που πρότεινε στο κοινοβούλιο της χώρας.
Επιπλέον, η Ισπανία αγωνίζεται να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου της, μετά από ένα κατρακύλισμα που άφησε πολλούς με τεράστια δάνεια. Δώδεκα δανειστές πρέπει να μαζέψουν μέχρι € 152 δις. για να πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίου που έθεσε η κυβέρνηση.
Ο Θαπατέρο δήλωσε πως θα υπηρετήσει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του.