Στον πυρηνικό σταθμό συνεχίζονται οι εργασίες της απόρριψης στη θάλασσα 11.500 τόνων ραδιενεργού ύδατος απειλώντας όχι μόνο την Ιαπωνία αλλά και άλλες χώρες. Η επιχείρηση ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα συνεχισθεί επί πέντε ημέρες.
Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό που μετρήθηκε το Σάββατο ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, ενώ ήταν 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press.
Στην Ιαπωνία, το νόμιμο όριο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό είναι 0,04 μπεκερέλ ιωδίου-131 ανά κυβικό εκατοστό.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαροή. Οι εργάτες άρχισαν να βάζουν μπογιά στο νερό για να εντοπίσουν άλλες πιθανές διαρροές από το σταθμό.
Η εταιρεία άρχισε να ρίχνει νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό για να κάνει χώρο για το ακόμη πιο μολυσμένο νερό που τώρα διαρρέει στη θάλασσα.
Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Ολόκληρο το σύστημα ηλεκτροδότησης των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού ετέθη εκτός λειτουργίας στις 11 Μαρτίου, διακόπτοντας τη λειτουργία των αντλιών ψύξης του πυρηνικού καυσίμου που άρχισε να υπερθερμαίνεται.
Οι τεχνικοί που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: είναι ζωτικής σημασίας η ψύξη του καυσίμου των αντιδραστήρων και του αποθηκευμένου στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου, αλλά όσο χρησιμοποιούν νερό αυξάνονται οι συγκεντρώσεις υψηλά ραδιενεργού ύδατος.
Η ρίψη νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων έχει προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες των υπέργειων και υπόγειων εγκαταστάσεων , που έχουν κατακλυσθεί από τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος , γεγονός που καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Αν και η απόρριψη του μολυσμένου ύδατος έχει επισκιάσει το θέμα της ψύξης του πυρηνικού καυσίμου, αυτή συνεχίζεται σήμερα με τη βοήθεια τεράστιων τσιμεντένιων σωλήνων που έχουν φθάσει από το εξωτερικό.
Οι ομάδες των τεχνικών συνεχίζουν επίσης τις προσπάθειες φραγής της διόδου διαφυγής υψηλά ραδιενεργού ύδατος που συγκεντρώνεται σε τεχνητή τάφρο που βρίσκεται κοντά στην ακτή και χύνεται απευθείας στον ωκεανό.
Προσπαθούν να εντοπίσουν από πού διαρρέει το μολυσμένο νερό, που υποθέτουν ότι προέρχεται από το κτίριο του αντιδραστήρα 2.
Η Tepco θα προχωρήσει σε ελέγχους ακολουθώντας τη ροή του ύδατος ώστε να προχωρήσει σε φραγή της διόδου προς τη δεξαμενή που έχει υποστεί ρήγμα , σύμφωνα με τον Χιντεχίκο Νισιγιάμα, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Ιάπωνας αξιωματούχος απολογήθηκε για την ρίψη τόσων τόνων νερού στη θάλασσα και για τη μόλυνση που ενδέχεται να προκαλέσει.
Έλεγχοι στον υπόλοιπο κόσμο
Η καταστροφή στην Φουκουσίμα οδήγησε άλλες χώρες να προβούν σε ελέγχους της λειτουργίας των πυρηνικών τους εργοστασίων.
Για τις ΗΠΑ, ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής της χώρας είπε, «Επιτρέψτε μου να πω με βεβαιότητα ότι πιστεύουμε αυτή τη στιγμή πως τα εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι ασφαλή. Πιστεύουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την ασφάλειά τους».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υποβάλουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τεστ αντοχής για να προφυλαχθούν από κρίσεις ανάλογες εκείνης της Φουκουσίμα.
Κάποιες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν όποιον από τους 143 αντιδραστήρες στην Ευρώπη δεν περάσει τα τεστ.
Ο Αντρέι Στριτάρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας και προεδρεύων των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ENSREG), ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία των «τεστ αντοχής» δήλωσε ότι αυτά δεν θα εξετάζουν κατά πόσο είναι ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη.
Μετρήσεις ραδιενέργειας σε σχολεία
Στο μεταξύ, μετρήσεις ραδιενέργειας ξεκίνησαν σήμερα στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το οποίο επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι τον περασμένο μήνα.
Η τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα διέταξε την διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 σχολεία μέχρι την Πέμπτη.
Από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι ιάπωνες γονείς ρωτούσαν τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ωστόσο, η Ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας, της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα, από τη Βιέννη χτες.
” Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον “, ανέφερε στους εκπροσώπους του τύπου, ο Ιάπωνας αξιωματούχος στον τομέα της πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ η ιαπωνική κυβέρνηση αφού απέτυχαν οι προσπάθειες των συνεργείων να σφραγίσουν με τσιμέντο και χημικά το ρήγμα στον αγωγό του αντιδραστήρα 2, από όπου σημειωνόταν διαρροή ραδιενεργού ύδατος στο θαλασσινό νερό, αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 11.500 τόνων μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον ωκεανό. Υπολογίζεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτήν την ποσότητα που θα διοχετευθεί στον ωκεανό, υπερβαίνουν 100 φορές τα επιτρεπτά όρια.
Η επιχείρηση της απελευθέρωσης των εμπλουτισμένων με ραδιενεργά κατάλοιπα τόνων ύδατος στον ωκεανό, ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, με ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO.
Μετοχή Tepco
Η μετοχή της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, κατέρρευσε σήμερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εξαιτίας της απόρριψης στον ωκεανό χιλιάδων τόνων ραδιενεργού ύδατος που προέρχεται από τους αντιδραστήρες του σταθμού.
Η μετοχή της Tepco υποχώρησε κατά 18,10%, στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 60 χρόνια, σε ένδειξη των αμφιβολιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα τής ζητηθούν.
“Το ύψος των αποζημιώσεων πιθανότατα θα εκτιναχθεί με την απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος” , σχολίασε ένας χρηματιστής.
Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να καθυστερήσει επ’ αόριστον τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το οικονομικό έτος Απρίλιος 2010- 31 Μαρτίου 2011, εξαιτίας των συνεπειών της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι.