Ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια προσφορά κρατικών τίτλων στην Πορτογαλία. Ωστόσο η χώρα κατάφερε να δανειστεί 1 δισ. ευρώ από τις αγορές αναγκαζόμενη να συμφωνήσει σε εξοντωτικά επιτόκια.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λισαβόνας εξέδωσε ομόλογα εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας με απόδοση 5,1% και 5,9% αντιστοίχως. Τα επιτόκια με τα οποία είχε γίνει η προηγούμενη έκδοση, μόλις τον περασμένο μήνα, ήταν 3% και 4%.
Αναλυτές θεωρούν ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων είναι αβάσταχτα υψηλές για μια οικονομία που πασχίζει να ορθοποδήσει όχι τόσο επειδή αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα (το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ήταν το 2010 μόλις 83,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, λίγο υψηλότερο από το χρέος της Γερμανίας που ήταν 78,8%) αλλά επειδή έχει μπει στο «στόχαστρο των αγορών».
«Τα επιτόκια που αναγκάζεται να πληρώσει η Πορτογαλία είναι υψηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Ιρλανδία προτού προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής» παρατηρεί ο οικονομικός συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πέστον.
«Η Πορτογαλία δεν αντιμετωπίζει μόνο μια κρίση εμπιστοσύνης, αλλά μια κρίση ρευστότητας στις αγορές, όπως αυτή περιγράφεται στα οικονομικά εγχειρίδια. Θα έλεγε κανείς ότι μια ακαταμάχητη δύναμη ωθεί τη χώρα αυτή προς το μηχανισμό διάσωσης», δήλωσε η Λένα Κομίλεβα, στρατηγική αναλύτρια της Brown Brothers Harriman.
Ενδεικτική των πρακτικών και των μεθόδων που μετέρχονται αυτές οι «ακαταμάχητες» δυνάμεις που προεξοφλούν την οιονεί χρεοκοπία (και) της Πορτογαλίας – στο μέτρο που προκαλούν τον εξοστρακισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές – είναι η απίστευτη φημολογία που κατέκλυσε τις αγορές λίγο προτού ξεκινήσει η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων, ότι οι πορτογαλικές τράπεζες αρνούνταν να μετάσχουν στη δημοπρασία αν δεν ελάμβαναν από την κυβέρνηση τη διαβεβαίωση ότι θα προσέφευγε στο μηχανισμό αρωγής της ΕΕ και του ΔΝΤ.