Σχέδιο κοινής δήλωσης ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες
Σε αναδίπλωση της στάση της φαίνεται ότι υποχρεώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, η οποία φαίνεται ότι, υπό την πίεση του Προσφυγικού, επιχειρεί να εξασφαλίσει διπλωματικά πλεονεκτήματα, στον τομέα των διαπραγματεύσεων για είσοδό της στην ΕΕ [βλ. σχετικά: Διπλωματικός ελιγμός της Τουρκίας με πρόσχημα το Προσφυγικό].
Από την πλευρά της, η ΕΕ ετοιμάζει στις Βρυξέλλες σχέδιο κοινής δήλωσης, προκειμένου να επισημοιποιηθεί η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα.
Ο τρόπος που θα δοθούν τα χρήματα θα καθοριστεί στο επόμενο διάστημα.
Επίσης οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να καταργήσουν, από τον Οκτώβριο του 2016, τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται.
Ωστόσο, η δήλωση δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ωστόσο, όλ΄ αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη, καθώς δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο της κοινής δήλωσης 11 παραγράφων.
Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης στην καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.
Τέλος, η Άγκυρα θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση στα παιδιά τους να μαθητεύσουν στα σχολεία της.