Η ασθενική επίδοση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας συνεχίσθηκε και τον Νοέμβριο, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες σταθεροποίησης της οικονομίας της στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και προμηνύοντας περισσότερα προβλήματα για τους κύριους εμπορικούς εταίρους της.
Τα ασθενικά στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών και ο καθορισμός από την κινεζική κεντρική τράπεζα χαμηλότερης κεντρικής ισοτιμίας του γιουάν στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το κινεζικό νόμισμα έναντι του δολαρίου κατά το κλείσιμο της αγοράς στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν 6,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014, περισσότερο του αναμενόμενου, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση, ενώ οι εισαγωγές κατρακύλησαν 8,7%, για 13ο συνεχόμενο μήνα.
Οι εισαγωγές δεν υποχώρησαν όσο φοβούνταν οι οικονομολόγοι, αλλά οι αναλυτές δεν ήταν βέβαιοι εάν αυτό σηματοδοτεί μία ενδεχόμενη βελτίωση της ήπιας εγχώριας ζήτησης στην Κίνα.
«Η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Οι ΗΠΑ τα πάνε καλά, αλλά τα προβλήματα των αναδυόμενων αγορών είναι πραγματικά αρκετά μεγάλα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία (εκτός Ιαπωνίας) της εταιρείας Daiwa Capital Markets στο Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας:
«Οι εισαγωγές βουλιάζουν για περισσότερο από ένα χρόνο, η σύγκριση των στοιχείων σε ετήσια βάση ωφελείται από μία πολύ χαμηλότερη βάση, την οποία πρέπει να αναμένουμε. Δεν είμαι, όμως, τόσο βέβαιος ότι τα σημερινά στοιχεία αντανακλούν μία πραγματική θεμελιώδη αλλαγή προς το καλύτερο όσον αφορά τη ζήτηση για εισαγωγές».
Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 5% έναντι μείωσης 6,9% τον Οκτώβριο και μείωση των εισαγωγών κατά 12,6% έναντι 18,8% τον Οκτώβριο.
Οι εισαγωγές από την Κίνα χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, πετρελαίου, άνθρακα και σόγιας αυξήθηκαν ως προς τον όγκο τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Οι αναλυτές, ωστόσο, ανέφεραν ότι καιροσκόποι Κινέζοι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν απλώς τη νέα πτώση στις τιμές των πρώτων υλών και θα συνεχίσουν πιθανότατα να εξάγουν μεγάλες ποσότητες έτοιμων προϊόντων, όπως χάλυβα και πετρελαίου κίνησης, καθώς η ζήτηση στην Κίνα δεν είναι αρκετά ισχυρή.
Τα υποτονικά στοιχεία θα ενισχύσουν τις προσδοκίες οικονομολόγων και επενδυτών ότι η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την εγχώρια κατανάλωση τους ερχόμενους μήνες, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters.