Στις δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με το πρώτο να λαμβάνει 30% και το δεύτερο 28%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης μεγάλης Παγκύπριας δημοσκόπησης, που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαίου.
Η έρευνα, που αφορά την πολιτική κουλτούρα και την εκλογική συμπεριφορά, δείχνει τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με 13,5% και ακολουθούν η ΕΔΕΚ με 5,5%, το ΕΥΡΩΚΟ με 2, 5% και οι Οικολόγοι με 2,5%. Το λευκό ή άκυρο αγγίζει το 6% , η αποχή τη μία ποσοστιαία μονάδα, τρεις στους εκατό δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 8% δεν απάντησαν στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.
Περίπου έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, παρουσιάζουν την υψηλότερη συσπείρωση, η οποία φθάνει στο 85 % στον ΔΗΣΥ και στο 83 % στο ΑΚΕΛ. Το αντίστοιχο ποσοστό στο ΔΗΚΟ είναι 72% και στην ΕΔΕΚ 64%.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τις εταιρείες Cymar Market Research και Public Issue, σε δείγμα χιλίων διακοσίων ατόμων, μεταξύ 23 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2011, με τη μέθοδο της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και ήταν παγκύπρια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, πεποίθηση του 56 % των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, είναι ότι ο ΔΗΣΥ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Μόλις το 20% πιστεύει το ίδιο για το ΑΚΕΛ.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, με 48 %. Ακολουθούν οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, με 44%, του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, με 41% και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, με 39 %. Η δημοτικότητα της γενικής γραμματέως των Οικολόγων Ιωάννας Παναγιώτου ανέρχεται σε 34 % και του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη σε 26%.
Βασικοί παράγοντες, σύμφωνα με την έρευνα, που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές είναι τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και το Κυπριακό. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει, επίσης, ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς παρουσιάζει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.
Από τους ερωτηθέντες, σχεδόν επτά στους δέκα εμπιστεύονται τις τοπικές αρχές περισσότερο από την κεντρική εξουσία, με την κυβέρνηση να λαμβάνει 44%, τη Βουλή 41% και τους πολιτικούς ευρύτερα, μόλις 34 %. Το ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών για την Εθνική Φρουρά είναι 73 % και για την Εκκλησία, 69%.
Επιπλέον, παρά τη μείωση κατά δεκατέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, η εμπιστοσύνη του κοινού έναντι της δημόσιας ραδιοτηλέορασης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με ποσοστό 72% εκατό.
Για τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα, σε ποσοστό 67 % , εκφράζει θετική γνώμη. Μοιρασμένο παρουσιάζεται το δείγμα της έρευνας ως προς τις δυνατότητες ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού.