Να βγει στις αγορές ομολόγων και να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά που έκαναν στην οικονομία του οι κυρώσεις, στοχεύει το Ιράν.
Πρώτα, όμως, θα πρέπει να ξανακερδίσει τους ξένους επενδυτές που του γύρισαν την πλάτη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ιρανικής κυβέρνησης, μέσα στο 2016 θα εκδοθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα. Η έκδοση αυτή θα είναι ουσιαστικά ένα πρώτο τεστ για τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στα ιρανικά ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση ελπίζει να προσεγγίσει τους επενδυτές που χρειάζεται για τις υποδομές και την ενέργεια, με τελικό στόχο να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Και μόνο η σκέψη του άλλοτε απομονωμένου Ιράν να βγει στις αγορές ομολόγων δείχνει πόσο έχει αλλάξει το κλίμα έπειτα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο. Όμως, η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν σε μία χώρα την οποία οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συνδέουν με την τρομοκρατία.
Η φετινή πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει επιδεινώσει τα δημόσια οικονομικά του Ιράν και έχει μειώσει τη ρευστότητα των επενδυτών από τη Μέση Ανατολή, που θα ήταν και οι πιθανότεροι αγοραστές για τα ομόλογά του. Και την ίδια στιγμή, λόγω της πτώσης του πετρελαίου, χώρες της περιοχής, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, προχωρούν σε περισσότερες εκδόσεις ομολόγων, δημιουργώντας έναν εκ των πραγμάτων δύσκολο ανταγωνισμό.