Την ελπίδα, μια επανενωμένη Κύπρος να αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο κ. Ρομπάι δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες, που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη λύσης στο κυπριακό το συντομότερο, προσθέτοντας ότι «ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να λειτουργήσουν σε πνεύμα συμβιβασμού, ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις στα θέματα που εκκρεμούν».
Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική διαδικασία για τη Σύνοδο Κορυφής των “27”, τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια αντάλλαξαν απόψεις για θέματα μετανάστευσης, ασύλου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη σταθερή στήριξη της Ένωσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Για τα μέτρα, που αποφασίστηκαν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε συλλογικό επίπεδο, ο κύριος Ρομπάι τόνισε ότι πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου είναι να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αρκετά ανταγωνιστικές.
«Φυσικά, τα προβλήματα κάποιων χωρών δεν έχουν τελειώσει, ακόμη, αλλά τώρα έχουμε τα μέσα για να τα χειριστούμε. Αυτά τα προβλήματα είναι κατάλοιπα του παρελθόντος, όταν δεν υπήρχαν τα μέσα και η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες”, σημείωσε και επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση και να μην επαναληφθούν οι συνέπειές της.
Ωστόσο, τόνισε, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών-μελών, αλλά και να επιδειχθεί σεβασμός στο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μελών, στο θέμα της κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενδεχόμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προκύψει μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος των επηρεαζόμενων χωρών.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου την Πέμπτη