Αυστηρή κριτική στις ΗΠΑ -το μεγαλύτερο μέτοχό του- ασκεί το ΔΝΤ, για τη συνεχιζόμενη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την έλλειψη αξιόπιστης στρατηγικής σταθεροποίησης του διογκούμενου δημόσιου χρέους τους.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα την Αμερική ότι το πρόβλημα του χρέους της αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
«Αν υλοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να προχωρήσουν οι ΗΠΑ στη δημοσιονομική προσαρμογή ταχύτερα παρά αργότερα», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για δημοσιονομικά θέματα κ. Κάρλο Κοταρέλι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα φθάσει φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ και θα είναι υψηλότερο από της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου – για να καλύψει το τρέχον έλλειμμα και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος που λήγει – θα φθάσουν στο 29% του ΑΕΠ, υψηλότερες σε σχέση με της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους. Μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες έχει μόνο η Ιαπωνία, με ένα ποσοστό που εκτιμάται στο 56%.
Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Ιαπωνία, με το δημόσιο χρέος τους να αυξάνεται και το 2016, αναφέρει η έκθεση. Το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο φέτος το 100% του ΑΕΠ για να φτάσει στο 107% του ΑΕΠ το 2016, υπερβαίνοντας κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τα δύο επόμενα χρόνια – η μεγαλύτερη προσαρμογή για τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια – για να καλύψει τη δέσμευσή του ότι θα το περιορίσει στο μισό το 2013. Η έκθεση αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία «φαίνεται αρκετά ισχυρή» για να αντέξει μεγαλύτερη δόση μέτρων λιτότητας και αυξήσεων στη φορολογία, προσθέτοντας ότι το όφελος από το πακέτο παροχών του 2010 είναι πιθανότατα μικρό σε σχέση με το κόστος του.
Το Ταμείο κάλεσε τις ΗΠΑ να δεσμευθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο για το δημόσιο χρέος τους, ο οποίος θα λειτουργεί ως πυξίδα για τη δημοσιονομική πολιτική τους. Ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ είναι η Κίνα, η οποία είχε τον περασμένο Ιανουάριο στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 1,15 τρις. δολαρίων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 885,9 δις. δολάρια.