Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου τον χαρακτήρισε ως «τενεκεδένιο δικτάτορα»
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης διώκεται από τον πρόεδρο της Τουρκίας για «εξύβριση», αδίκημα που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τον Ερντογάν να απαιτεί αποζημίωση ύψους 100.000 τουρκικών λιρών (περίπου 30.000 ευρώ).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Cihan οι δικηγόροι του Ερντογάν κατέθεσαν μήνυση κατά του Κιλιντσάρογλου αφού ο τελευταίος σε ομιλία του το περασμένο Σάββατο χαρακτήρισε τον πρόεδρο της χώρας «τενεκεδένιο δικτάτορα».
«Κατά τη διάρκεια ομιλίας ο πελάτης μας πρόεδρος Ερντογάν εξυβρίστηκε (από τον Κιλιντσάρογλου) ότι έκλεψε το κράτος, ότι είναι ένας τενεκεδένιος δικτάτορας και ότι δεν έχει τιμή και αξιοπρέπεια, επομένως, είναι ανέντιμος και αισχρός», αναφέρουν οι συνήγοροι του προέδρου της Τουρκίας.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Zaman ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πράγματι στο συνέδριο του περασμένου Σαββάτου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μιλώντας για τον Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι έδωσε διαταγή να τεθούν υπό κράτηση 20 πανεπιστημιακοί που υπέγραψαν διακήρυξη υπέρ της ειρήνης στη νότια και τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Την ίδια στιγμή, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο ότι εξαιτίας του και του κόμματός του, βυθίστηκε η χώρα στην κρίση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
«Διανοούμενοι που εκφράζουν τις απόψεις τους τίθενται υπό κράτηση, ο ένας μετά τον άλλον, από έναν τενεκεδένιο δικτάτορα», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και συνεχίζοντας δήλωσε: «Πώς τολμάτε (κε Ερντογάν) να στέλνετε την αστυνομία στην πόρτα των ανθρώπων αυτών και να διατάζετε τη σύλληψή τους; Πείτε μας, τενεκεδένιε δικτάτορα, τι σημαίνουν για σας η τιμή και η υπερηφάνεια».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 20 πανεπιστημιακούς που είχαν υπογράψει κείμενο όπου καταγγέλλεται η «εσκεμμένη και σχεδιασμένη σφαγή» που πραγματοποιεί ο στρατός σε πολλές πόλεις σε επιχειρήσεις εναντίον των υποστηρικτών των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Οι συλλήψεις των διανοουμένων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ενός έως πέντε ετών, έχουν προκαλέσει σάλο στην τουρκική αντιπολίτευση και στο εξωτερικό.