Μετανάστες που αποτυγχάνουν να περάσουν το τεστ αγγλικών μετά από δυόμισι χρόνια παραμονής στη Βρετανία ίσως χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας σχέδια για την καλύτερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη χώρα.
Ερωτηθείς εάν μία μουσουλμάνα που έχει έρθει στη Βρετανία εξαιτίας του συζύγου της και έχει παιδιά και δεν μιλάει αγγλικά η ίδια, θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη Βρετανία, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτοί που δεν βελτιώσουν τα αγγλικά τους θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα.
Μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν στη Βρετανία 38.000 μουσουλμάνες που δεν μιλούν αγγλικά και 190.000 με περιορισμένη ευχέρεια στη γλώσσα.
Ο Κάμερον είπε ότι όχι μόνο οι μουσουλμάνες, αλλά και οποιοσδήποτε εισέρχεται στη Βρετανία με συζυγική βίζα θα πρέπει σύντομα να δίνει εξετάσεις αγγλικών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατηγορεί αυτούς που δεν μιλάνε αγγλικά και σημείωσε: «Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται από πατριαρχικές κοινωνίες και ίσως οι άνδρες δεν ήθελαν να μάθουν (οι σύζυγοί τους) αγγλικά».
Σημείωσε, πάντως, ότι όσοι εισέρχονται στη Βρετανία έχουν και υποχρεώσεις.
Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε σε άρθρο του στους Times ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι μουσουλμάνοι να μάθουν αγγλικά ώστε να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και ο διαχωρισμός των φύλων μέσα στις κοινότητές τους.
Ο Κάμερον καλεί να αντιμετωπιστεί η «οπισθοδρομική συμπεριφορά» μιας μειονότητας ανδρών μουσουλμάνων που ασκούν «επιζήμιο έλεγχο» στις γυναίκες που τους περιβάλλουν.
Εξαιτίας «μιας ‘παθητικής ανοχής’, άνθρωποι υιοθετούν την αξιοκατάκριτη ιδέα μιας χωριστής ανάπτυξης», αναφέρει με λύπη ο Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ίδρυσε ένα ταμείο 20 εκατομμυρίων δολαρίων (26 εκατομμυρίων ευρώ) για να βοηθηθούν οι μουσουλμάνοι να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, ως μέσου ένταξης στη βρετανική κοινωνία.
«Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των γυναικών πακιστανικής και μπανγκλαντεσιανής καταγωγής είναι οικονομικά ανενεργές» πρόσθεσε.
Πολλές μουσουλμάνες συνήθισαν μια «ανησυχητική εικόνα εξαναγκαστικής διάκρισης των φύλων και της κοινωνικής απομόνωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μειοψηφία των ανδρών που διαιωνίζουν αυτές τις οπισθοδρομικές συμπεριφορές και που ασκούν τέτοιους επιζήμιους ελέγχους στις συζύγους, τις αδελφές, τις κόρες τους».
Η βρετανική κοινωνία πρέπει να είναι «πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το τι περιμένει από αυτούς που έρχονται να ζήσουν εδώ» επισημαίνει ο Κάμερον. «Και δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε την παθητική ανοχή μας, να μας εμποδίσει να λέμε τις σκληρές αλήθειες».
«Στο εξής θα λέμε: αν δεν βελτιώσετε τις γνώσεις σας στην (αγγλική) γλώσσα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά σας να παραμείνετε στη Βρετανία. Αυτό θα βοηθήσει τους άνδρες εκείνους που εμποδίζουν τις συντρόφους του να αντιληφθούν ότι υπάρχουν συνέπειες» πρόσθεσε ο Κάμερον.