Δεσμεύονται να συνεργαστούν οι δύο ηγέτες-Υποσχέθηκε στήριξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης απασχόλησε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κ. Ομπάμα είπε στην κ. Μέρκελ ότι προγραμματίζει σύνοδο κορυφής ηγετών στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν ώστε να προστατεύσουν και να εφοδιάσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές έχουν ανατραπεί από τον πόλεμο.
Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού εκπρόσωπου Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες να μειωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη «με ουσιαστικό τρόπο».
Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η λύση για την κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας πρέπει να είναι μόνο πολιτική
Στο Βερολίνο ο Νταβούτογλου
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του.
Η Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία, όπου αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.
Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία , έπειτα από την εισδοχή του αριθμού ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.
Η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στην γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.