Την παραίτηση του Καντάφι και το τέλος του καθεστώτος στη Λιβύη ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. «Αυτός είναι ο στόχος που μας ενώνει», είπε η καγκελάριος Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε με την κ. Κλίντον στο Βερολίνο πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και να ανοίξει ο δρόμος της ελευθερίας για τη Λιβύης».
Από την πλευρά της η κ. Κλίντον δήλωσε ότι «ακολουθούμε από κοινού το στόχο να τερματιστεί το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη. Και συμβάλλουμε ποικιλοτρόπως στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και η κ. Κλίντον απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. «Θα συζητήσουμε τώρα, πως θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά και πως επίσης θα αξιοποιηθεί και μία πολιτική διαδικασία», είπε η κ. Μέρκελ.
Την αναγκαιότητα για μία πολιτική λύση στη διένεξη με τη Λιβύη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ μετά από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. Ο κ. Βουλφ είπε ότι «είναι αναγκαίο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ να οδηγήσουν σε μία πολιτική διαδικασία».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η συνάντηση της ομάδας επαφής για τη Λιβύη στο Κατάρ αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις. «Θα συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Ράσμουσεν πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτησε και τους εκπροσώπους σειράς χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στη σύνοδο του Βερολίνου. «Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο από μία στρατιωτική συμμαχία. Είναι και μία συμμαχία αρχών», είπε ο κ. Βεστερβέλε.