Πρέπει να συνεχιστεί η ανέγερση hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να εφαρμοστούν αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως στόχους στην Ευρώπη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη».
Ζήτησε εξάλλου την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» εκ μέρους της και την ευχαρίστησε για την στήριξη που δείχνει στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας στην Ε.Ε..
«Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών», τόνισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Έχουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής και η Τουρκία δήλωσε την προθυμία να δει τα πράγματα λιγότερο γραφειοκρατικά. Θα ανταλλάξουμε και τους αριθμούς και τις στατιστικές σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση».
Εμφανίστηκε δε πεπεισμένη ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για να επαναλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Τουρκία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και πρόσθεσε ότι θα εστιάσει σε αυτό ιδιαίτερα την προσοχή της.
Σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στα νέα θύματα στο Αιγαίο και τόνισε ότι «δεν μπορεί η παρανομία στο Αιγαίο να είναι μόνιμη, αλλά θα μετατραπεί σε νομιμότητα», για να σημειώσει ότι «τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε βήμα-βήμα τα προβλήματα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε με τη σειρά του ότι «είναι σημαντικό η Ε.Ε. με την Τουρκία να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση από κοινού», καθώς η Τουρκία «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος» – και ζήτησε την αλληλεγγύη όλων των εμπλεκομένων χωρών. Υπογράμμισε πάντως ότι «όσο ο Άσαντ μένει στην Δαμασκό, κανένας Σύρος δεν θέλει να επιστρέψει» και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι βομβαρδισμοί του δεν έχουν απλώς σκοτώσει μαθητές στην Συρία, αλλά προκαλούν και αστάθεια στην περιοχή.
Η κυρία Μέρκελ πάντως, στην αρχική τοποθέτησή της, ζήτησε πολιτική λύση στην διαμάχη με το ΡΚΚ, ενώ σημείωσε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Νταβούτογλου και σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δημοσιογράφων.