Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Παπεέτε ότι οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η χώρα του μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν «συνέπειες» στο περιβάλλον και την υγεία.
«Παραδέχομαι ότι οι πυρηνικές δοκιμές που έγιναν μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν συνέπειες στο περιβάλλον, προκάλεσαν επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ενώπιον των πολυνησίων βουλευτών.
Η παραδοχή των συνεπειών στην υγεία και το περιβάλλον από τις 196 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκατάουφα ήταν βασικό αίτημα οργανώσεων προάσπισης των θυμάτων και πολυνησίων βουλευτών.
Μόνο σε 20 περιπτώσεις από ένα σύνολο περίπου 1.000 αιτήσεων, έχουν δοθεί αποζημιώσεις, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε επίσης ότι «θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις αποζημίωσης των θυμάτων των πυρηνικών δοκιμών».
Γενικότερα, ο Ολάντ παραδέχτηκε «επίσημα» τη συμβολή της Πολυνησίας στη γαλλική δύναμη πυρηνικής αποτροπής. «Αυτή τη συνδρομή, αυτή που προσφέρατε μέσω των πυρηνικών δοκιμών, θέλω να την αναγνωρίσω επίσημα σήμερα, ενώπιόν σας». Χωρίς τη Γαλλική Πολυνησία, «η Γαλλία δεν θα είχε εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα και συνεπώς με δύναμη αποτροπής», τόνισε και πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο αρχιπέλαγος θέλει να «γυρίσει τη σελίδα του πυρηνικού ζητήματος».
Ο Ολάντ ήθελε να δώσει «πολιτική απάντηση» στους Πολυνήσιους που πιστεύουν ότι αυτές οι δοκιμές είναι η αιτία των πολλών κρουσμάτων καρκίνου στο αρχιπέλαγος.
Η Γαλλική Πολυνησία είναι ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στο Νότιο Ειρηνικό. Πρώτος σταθμός μιας περιοδείας 45.000 και πλέον χλμ. στην περιοχή ήταν τα γαλλικά νησιά Ουαλίς και Φουτουνά. Ο Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται το Ουαλίς τα τελευταία 37 χρόνια. ‘Οσο για το Φουτουνά, είναι η πρώτη φορά που το μικρό ηφαιστειακό νησί υποδέχθηκε πρόεδρο.
«Είστε προσηλωμένοι στη Δημοκρατία, το θελήσατε. Είστε επίσης η έκφραση της γαλλικής ποικιλομορφίας», είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια παραδοσιακής τελετής.
Ο Ολάντ συνεχίζει το ταξίδι του σήμερα με επόμενο σταθμό το Περού. Στην περιοδεία αυτή στη Λατινική Αμερική συνοδεύεται από επικεφαλής 50 επιχειρήσεων από τους τομείς της ενέργειας, της αεροναυτικής, των μεταφορών, της αγροδιατροφής. Ωστόσο φιλοδοξία του είναι η ενίσχυση κυρίως των επιστημονικών, πολιτιστικών και πανεπιστημιακών δεσμών που ενώνουν την περιοχή με τη Γαλλία.
Στην επίσκεψη-αστραπή διάρκειας μικρότερης των 24 ωρών στη χώρα των Άνδεων θα υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες, κυρίως στον επιστημονικό τομέα. Το Περού είχε οργανώσει τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP20 το 2014. Ο Ολάντ θέλει να χαιρετίσει τη συνδρομή του Περού στην επιτυχία της COP21 που οργανώθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Γαλλίας έπειτα από αυτήν του στρατηγού ντε Γκωλ το 1964.
Ο Ολάντ θα συνεχίσει το ταξίδι του την Τετάρτη στην Αργεντινή και την Πέμπτη στην Ουρουγουάη, απ’ όπου θα επιστρέψει στο Παρίσι.