Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να φέρει μια ισορροπημένη ανάπτυξη, αναφέρεται στο προσχέδιο ανακοινωθέντος της συνόδου των G20 που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, το οποίο έχει δει το Reuters.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, «η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, όμως παραμένει άνιση και υπολείπεται των φιλοδοξιών μας για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη».
«Οι νομισματικές πολιτικές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών… όμως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη».
Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος επαναλαμβάνονται οι προηγούμενες δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών των G20 να μην προχωρήσουν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.
Τα ζητήματα γεωπολιτικής απασχόλησαν επίσης τους G20, με το προσχέδιο ανακοινωθέντος να αναφέρει πως οι κίνδυνοι και τα ευάλωτα σημεία έχουν αυξηθεί. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία από μια «πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Την ίδια ώρα, το προσχέδιο υπονοεί πως οι πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές ήταν υπερβολικές αντιδράσεις στις οικονομικές ανησυχίες, οι οποίες όμως δεν αντανακλούν τα οικονομικά θεμελιώδη.
«Αν και αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις αυτές, ωστόσο κρίνουμε πως το μέγεθος της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς δεν αντανακλά τα θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας», τονίζεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος.
Πάντως, στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για λήψη συντονισμένων μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, στη σύνοδο των G20, φάνηκαν διαφορές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών αναφορικά με την εξάρτησή τους από το χρέος ως «μοχλού» ανάπτυξης και τη χρήση αρνητικών επιτοκίων. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται για νέα μέτρα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει χθες πως το μοντέλο ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το χρέος, έχει φτάσει στα όριά του, και μάλιστα δημιουργεί νέα προβλήματα.