Οι υψηλές τιμές πετρελαίου έχουν καταφέρει πλήγμα στη ζήτηση σε κορυφαίες καταναλώτριες χώρες, την Κίνα και τις ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ οφείλει να αυξήσει την παραγωγή του γύρω στον Ιούνιο, για να ανασχέσει περαιτέρω άνοδο των τιμών, όπως υποστηρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Νομπούο Τανάκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρόιτερ.
Η διατήρηση των τιμών σε επίπεδα 100 δολαρίων το βαρέλι ή και περισσότερο για το υπόλοιπο του 2011 θα προκαλούσε «καταστροφή» της ζήτησης πετρελαίου παρόμοια με αυτήν που βίωσε ο κόσμος το 2008, τόνισε ο κ. Τανάκα.
«Η επίπτωση των υψηλών τιμών γίνεται εμφανής, σε όλο το μέγεθος της, στην παγκόσμια οικονομία, με καθυστέρηση έξι μηνών. Αν, όμως, παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για το υπόλοιπο του 2011, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές», τόνισε.
Προέτρεψε τους επενδυτές και κερδοσκόπους να λάβουν υπόψη τη σωρεία προειδοποιήσεων και «να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος που έκαναν το 2008», όταν η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το 2008, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2007 και κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2009, καθώς επιβραδυνόταν ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Προς το παρόν, η τροφοδοσία των αγορών πετρελαίου είναι επαρκής, εκτιμά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας. Θεωρεί, ωστόσο, ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, καθώς επαναλειτουργούν τα διυλιστήρια στην Ευρώπη, μετά την καθιερωμένη εποχική περίοδο συντήρησης και καθώς ξεκινά η ανοικοδόμηση στην Ιαπωνία, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το παλιρροϊκό κύμα του περασμένου μήνα.
«Όπως ανέκαθεν λέει ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι “η Σαουδική Αραβία θα καλύψει το κενό”. Κατά συνέπεια, παρακαλώ, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αυτό θα συμβεί, όταν επανέλθει η ζήτηση», είπε ο Νομπούο Τανάκα. Οι υπουργοί των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού συναντώνται τον Ιούνιο, για να συζητήσουν θέματα πολιτικής. Την περασμένη Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι περιόρισε την παραγωγή της τον Μάρτιο, σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, λόγω της υπερπροσφοράς αργού στην αγορά.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο, για να μετριάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και να επιβραδύνει την άνοδο του πληθωρισμού, συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αν και οι υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έπαιξαν το ρόλο τους. Σε ετήσια βάση, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο 9,6% τον περασμένο Φεβρουάριο, από 16%, τον Δεκέμβριο του 2010, υπενθύμισε ο κ. Τανάκα.
Το ερώτημα που τίθεται στις αγορές πετρελαίου είναι κατά πόσον η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, η οποία για μία δεκαετία ήταν ο μοχλός της αύξησης της ζήτησης παγκοσμίως, επιβραδύνεται με ρυθμούς ταχύτερους των αναμενόμενων. Από σχετική σφυγμομέτρηση, που διενήργησε το Ρόιτερ, προέκυψε η εκτίμηση ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα θα μειωθεί στο 5% έως 7% το 2011, από 12% το 2010.
Αντιθέτως, ο Νομπούο Τανάκα αναμένει πιθανή μεγάλη αύξηση, τα επόμενα χρόνια, της παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό αέριο, μετά τις ζημιές στα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία από το σεισμό και το παλιρροϊκό κύμα, εξέλιξη που θα αναγκάσει ορισμένες κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε κατασκευή νέων μονάδων, ενώ θα αποσυρθούν νωρίτερα του προγραμματισμένου οι παλιές μονάδες.
«Οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν τη χρήση φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας. Ο σημερινός κορεσμός της προσφοράς φυσικού αερίου θα εξανεμιστεί πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Τανάκα, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει ξεκινήσει αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις προοπτικές της ζήτησης φυσικού αερίου.