Η πιθανολογούμενη χρήση βομβών διασποράς και βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη προκάλεσε σημαντικές απώλειες αμάχων και μπορεί να συνιστά έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε να σταματήσει η πολιορκία της Μιζουράτα και καταδίκασε της κυβερνητικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας βόμβας διασποράς, η οποία εξερράγη την περασμένη εβδομάδα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το νοσοκομείο της πόλης αυτής.
“Βάσει του διεθνούς δικαίου, το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις είναι έγκλημα πολέμου και το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ή να τίθενται, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, πολίτες σε κίνδυνο μπορεί επίσης να συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, σημείωσε η Πιλάι, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου.
Στρατιωτικοί σύμβουλοι από Γαλλία και Ιταλία στη Λιβύη
Οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εντείνουν την επέμβαση στη Λιβύη, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα, μιλώντας στην ένωση ξένου Τύπου στη Ρώμη.
Ο Λα Ρούσα ανέφερε ότι η Ιταλία , η οποία έχει διαθέσει οκτώ αεροσκάφη της για να βοηθήσει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, θα θέσει στη διάθεση του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης 10 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.
Η Ιταλία αποφάσισε να στείλει, όπως η Βρετανία, στρατιωτικούς εκπαιδευτές “στο λιβυκό έδαφος, 10 προς το παρόν . Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού (Σίλβιο) Μπερλουσκόνι με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον”, διευκρίνισε ο Λα Ρούσα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογό του Λίαμ Φοξ.
Ο Ιταλός υπουργός απέκλεισε παράλληλα, ωστόσο, “την υπόθεση μιας χερσαίας επίθεσης στη Λιβύη”.
Την ίδια ώρα, πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Μάλτας ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα αναγκαστική προσγείωση στη χώρα αυτή της Μεσογείου μετά την εξάντληση των καυσίμων τους έπειτα από αποστολή στη Λιβύη.
Τα δύο Mirage προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Μάλτα γύρω στις 02:00 ώρα Ελλάδος μετά την πραγματοποίηση αναγνωριστικής αποστολής πάνω από τη Λιβύη, διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Ο Σαρκοζί στο πλευρό των αντικαθεστωτικών
“Θα σας βοηθήσουμε”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί σε εκπροσώπους του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, τους οποίους υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
“Όπως έχουν κάνει και οι Άγγλοι, υπάρχουν στρατιωτικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται μαζί με τον διπλωματικό μας εκπρόσωπο στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο”, προσέθεσε, επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτό “δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αποστολή στρατευμάτων”.
Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο γίνεται δεκτό για τρίτη φορά από τον πρόεδρο Σαρκοζί. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ο γάλλος πρόεδρος δέχεται τον πρόεδρό του Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ. Δύο άλλα μέλη του συμβουλίου, ένα που εκπροσωπεί τους αντικαθεστωτικούς της Βεγγάζης και ένα άλλο που εκπροσωπεί το Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, ήταν επίσης παρόντα, όπως και ο Άλι Εσάουι, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις διεθνείς σχέσεις στους κόλπους του συμβουλίου.
Όλοι ζήτησαν από τον γάλλο πρόεδρο μια “εντατικοποίηση” των πληγμάτων στις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, κυρίως στη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, “όπου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.
Διαβάστε επίσης: Πιθανό ενδεχόμενο ο εξοπλισμός των ανταρτών στη Λιβύη