Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου μπροστά από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ απαιτώντας να διεξαχθούν εκλογές «αμέσως» και να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, δύο υπουργοί της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά».
Σύμφωνα με την αστυνομία, 5.000 έως 6.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τις 17.00 ώρα Ελλάδας στην πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι.
«Μπιάρνι, Όλεφ παραιτηθείτε τώρα, καταπατήσατε κάθε ηθική» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό σήμερα κι αναφερόταν στους υπουργούς Οικονομικών Μπιάρνι Μπενέντικστον και Εσωτερικών Όλεφ Νορντάλ, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στα «Έγγραφα του Παναμά».
Όπως το συνηθίζουν, οι διαδηλωτές σφύριζαν αποδοκιμαστικά, χτυπούσαν μεταλλικά κουτιά, έπαιζαν τύμπανα και χειροκροτούσαν ρυθμικά. Ένα ροκ συγκρότημα ανέβηκε σε μια αυτοσχέδια σκηνή που στήθηκε σε ένα φορτηγό κι έπαιξε το τραγούδι “Take the Power Back” (Πάρτε πίσω την εξουσία) των Rage Against the Machine.
«Έπειτα απ’ όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα, είναι σκανδαλώδες η κυβέρνηση να μην έχει εκφράσει τη λύπη της, να μην έχει πει κουβέντα για τους φορολογικούς παραδείσους, να μην έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη» είπε ένας 61χρονος διαδηλωτής.
«Υποστηρίζουν όλοι τους ότι κατέβαλαν τους φόρους τους στην Ισλανδία, όμως τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό. Κι αν είναι αλήθεια, για ποιο λόγο κρατάνε τα χρήματά τους εκεί; Θέλω να γίνουν τώρα εκλογές ή τουλάχιστον να ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία».
Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον έγινε ο πρώτος ηγέτης σε διεθνές επίπεδο που έπεσε θύμα του σκανδάλου των «εγγράφων του Παναμά», καθώς αυτά αποκάλυψαν πως του ανήκε εξ ημισείας μια εταιρεία που διαχειριζόταν την περιουσία της πλούσιας συζύγου του με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο Γκούνλογκσον παραχώρησε τη θέση του στον Σίγκουρντουρ Ίνκι Γιόχανσον, ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.
Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους. Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών.
Η αλλαγή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Ισλανδούς εκλογείς, που πέραν του ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιόχανσον (οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του ανέρχονταν σε μόλις 3% στα τέλη του Μαρτίου) ήθελαν βαθύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.