Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υποδιπλασίασε στο 0,8% τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2011, εξαιτίας των συνεπειών του σεισμού, αλλά προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις το 2012, χάρη στα έργα ανοικοδόμησης.
«Ο σεισμός συνέβη σε μία στιγμή που η Ιαπωνία φαινόταν να βρίσκει τον δρόμο της ανάπτυξης έπειτα από την επιβράδυνση που διαπιστώθηκε στο τέλος του 2010. Οι άμεσες συνέπειες αυτής της φοβερής καταστροφής αναμένεται να είναι σημαντικές, πέραν των κατεστραμμένων ζωνών από τον σεισμό και το τσουνάμι» στη βορειοανατολική Ιαπωνία, εξηγεί ο ΟΟΣΑ σε έκθεση για τις επιπτώσεις της καταστροφής που δημοσιεύεται σήμερα.
«Ωστόσο, η εμπειρία των προηγούμενων καταστροφών στην Ιαπωνία και στις ανεπτυγμένες χώρες δείχνει ότι μετά το βραχυπρόθεσμο αυτό σοκ θα ακολουθήσει ανάκαμψη ωθούμενη από τις δαπάνες της ανοικοδόμησης», αναφέρεται στην έκθεση.
Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της τρίτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο θα περιορισθεί στο 0,8% το 2011, έναντι 1,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από τον σεισμό, αλλά θα φθάσει το 2,3% το 2012, αντί της αρχικής πρόβλεψης του 1,3%.
Ο ΟΟΣΑ υπενθυμίζει ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και τα κτίρια είναι πιθανόν να κοστίσει 25.000 δισεκατομμύρια γεν (208 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Αλλά επισημαίνει ότι παραμένουν πολλοί «παράγοντες αβεβαιότητας», όπως η διάρκεια των ελλείψεων στην ηλεκτροδότηση, τα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των δημοσίων δαπανών για την ανοικοδόμηση».
Η διακοπή της λειτουργίας περισσότερο των δέκα πυρηνικών αντιδραστήρων μετά τις 11 Μαρτίου προκάλεσε ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση της περιοχής του Τόκιο, οικονομικού πνεύμονα της χώρας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ζημίες στις βιομηχανίες του Τοχόκου έπληξαν την αλυσίδα παραγωγής σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, κυρίως της αυτοκινητοβιομηχανίας, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και εκτός αυτής».
Το ιαπωνικό ΑΕΠ αναμένεται «να μειωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αν και σε βαθμό λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη βουτιά του 20%, σε ετήσια βάση, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.