Οι εταίροι του πολυκερματισμένου κυβερνητικού συνασπισμού της γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, επιτέλους συμφωνούν σε ένα πράγμα: για όλα φταίει ο Mario Draghi.
Έπειτα από μήνες διαπληκτισμών σχετικά με το προσφυγικό, τα τρία κόμματα του συνασπισμού εκμεταλλεύτηκαν μια ανάπαυλα στην κρίση για να ασχοληθούν με τον όλο και πιο δυνατό συναγερμό όσον αφορά τη συρρίκνωση των χρημάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων και των αποταμιεύσεων.
Και αυτό μεταφράστηκε σε δριμεία κριτική για τα ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων από την την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ηγεσία του Draghi.
Το αρχικό «χτύπημα» προήλθε από τον υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έριξε μέρος της ευθύνης για την άνοδο του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στον πρόεδρο της ΕΚΤ.
Ενώ το υπουργείο του εξέδωσε δήλωση ότι σέβεται την ανεξαρτησία της τράπεζας, υπερασπίστηκε τα σχόλια Schaeuble, ως μέρος της πολιτικής συζήτησης επί των νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεν είχε κανένα σχόλιο για τις επικρίσεις.
«Ο Schaeuble έχει απόλυτο δίκιο να θέτει τις προσπάθειές μας για τις ιδιωτικές συντάξεις προς συζήτηση», λέει ο υπουργός Οικονομικών για το κρατίδιο της Έσσης, Thomas Schaefer, που ανήκει στο CDU, στην περιοχή όπου είναι η έδρα της ΕΚΤ, η Φρανκφούρτη.
«Φυσικά αυτό οδηγεί σε νευρικότητα των πολιτών. Είναι η σωστή συζήτηση να πούμε ότι χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική επιτοκίων τόσο μέσο όσο και μακροπρόθεσμα. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και άθικτη».
Η ίδια η Merkel μπήκε στο «χορό» την Τρίτη 12 Απριλίου, μιλώντας για τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με νομοθέτες από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, σύμφωνα με επίσημο στέλεχος του κόμματος που ήταν παρών.
Ενώ δεν αναφέρει συγκεκριμένα την ΕΚΤ ή τον Draghi, η κριτική πηγάζει στην δημόσια δυσαρέσκεια στη Γερμανία σχετικά με την τακτική της κεντρικής τράπεζας που οδηγεί σε ροκάνισμα των αποταμιεύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Η Merkel απέφυγε να επικρίνει τον Draghi σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 13 Απριλίου, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να πείσουν την ΕΚΤ να πάψει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Η οικονομική ανάπτυξη «δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τους πόρους που έχουμε στην πολιτική, ώστε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ να μπορέσει να διαμορφωθεί με άλλο τρόπο», δήλωσε η Merkel σε δημοσιογράφους.
Το φάντασμα της φτώχειας των ηλικιωμένων πλανάται στη Γερμανία, καθώς σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν το 2030 θα λάβουν συντάξεις κάτω από το ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό WDR, το οποίο ανέφερε δικές του προβλέψεις με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
Η μείωση των σχετικών αποταμιεύσεων, σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλείς επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχονται από την ΕΚΤ έχει αναδειχθεί ως πολιτική τροφή, ιδιαίτερα για το τυχοδιωκτικό κόμμα AFD.