Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υπό προϋποθέσεις άρση χορήγησης θεωρήσεων σε Τούρκους που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας και στη γερμανική κοινή γνώμη.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ιδιαίτερα εκτεθειμένη είναι η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία προ ημερών είχε διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς εκπτώσεις.
Σε μια πρώτη αντίδραση η ΄Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη για το ότι υπάρχουν «ρεαλιστικές ευκαιρίες» να υλοποιήσει η Τουρκία και τους εναπομείναντες όρους προκειμένου να εγκριθούν οι προτάσεις της Κομισιόν. «Μεταξύ αυτών είναι θέματα που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά από συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο ΄Αμπε στο Βερολίνο. Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, εμπειρογνώμων σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, θεωρεί προβληματική την απελευθέρωση της βίζας φοβούμενος αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης ιδιαίτερα από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Μιλώντας στη Kölner-Stadt-Anzeiger πρότεινε τη κατάρτιση καταλόγου εισόδου και εξόδου προκειμένου να διαπιστώνεται, εάν όσοι Τούρκοι εισέρχονται σε μια χώρα της ΕΕ, εξέρχονται στη συνέχεια.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, στην ίδια εφημερίδα, εξέφρασε τον φόβο «εισαγωγής» της κουρδικής διένεξης στη γερμανική επικράτεια. Αντίθετα, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ ΄Εζντεμιρ υποστήριξε στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung ότι όσο καιρό η Τουρκία αξιόπιστα εκπληρώνει και τις τελευταίες προϋποθέσεις, δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια.
Γερμανοί ευρωβουλευτές ωστόσο, πέρασαν ανοιχτά στην αντεπίθεση. «Δεν αντιλαμβάνομαι (…) γιατί θα πρέπει να επισπεύσουμε την επικύρωση του νόμου πριν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία», δήλωσε ο Μάρκους Φέρμπερ, από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα αναφερόμενος στην επικύρωση της άρσης των θεωρήσεων που θα πρέπει να γίνει πριν το τέλος Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ισχύσει το νέο καθεστώς θεωρήσεων. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της πολυπληθέστερης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, θεωρεί «ακατανόητη» όλη τη διαδικασία και προειδοποιεί να μην γίνουν «προσφυγικές εκπτώσεις». Από την άλλη πλευρά του πολιτικού τόξου καταγράφονται ανάλογες αντιδράσεις. Η ευρωβουλευτής Μαρτίνα Μίχελς, από το κόμμα Η Αριστερά, διαμαρτυρήθηκε για «απερίσκεπτο αξιονισμό» και «εσπευσμένη συνεργασία». Σε μια κίνησης σπάνιας ομόνοιας οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων συμφώνησαν ότι μόνο όταν η Τουρκία δεσμευτεί γραπτώς δίνοντας εγγυήσεις ότι θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, μόνο τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει την άρση της βίζας, το αργότερο στην ολομέλεια της 22ας και 23ης Ιουνίου.
Σε δημοσκόπηση του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, μόνο ένας στους τρεις Γερμανούς εμφανίζονται θετικοί στην έλευση Τούρκων επισκεπτών χωρίς βίζα με ποσοστό 62% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά. Επικριτικοί εμφανίζονται οι Γερμανοί και ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή παράτυπων προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ποσοστό 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρόκειται για μια κακιά συμφωνία. Την έρευνα διενήργησε τηλεφωνικά το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Infratest dimap για λογαριασμό του ARD.