Δείτε τα ελληνικά ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα
Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα όλα τα ονόματα των υπεράκτιων εταιρειών που συνδέονται με το σκάνδαλο των Panama Papers, δηλαδή των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο πελατολόγιο του δικηγορικού γραφείου «Mossack Fonseca», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετά ελληνικά ονόματα.
Πρόκειται για την «σημαντικότερη δημοσίευση σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ, η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της παναμέζικης εταιρείας δικηγόρων Mossack Fonseca.
Η βάση δεδομένων περιέχει 214.000 ονόματα εταιρειών που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους και είναι πλέον προσβάσιμη για το κοινό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει «διαφάνεια», αλλά και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.
Η Mossack Fonseca αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέρχονται από την δεξαμενή των «Panama Papers», βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://offshoreleaks.icij.org και είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Τα ελληνικά ονόματα των Panama Papers
Αρκετά είναι τα ελληνικά ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, επιλέγοντας τη λέξη «Greece» στην πτυσσόμενη μπάρα αναζήτησης με τις χώρες στον ιστότοπο offshoreleaks.icij.org εμφανίζονται στοιχεία για: 223 υπεράκτιες εταιρείες (offshore entities) με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών (officers), 77 μεσάζοντες-intermediaries (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα ονόματα των Ελλήνων που βρίσκονται στα «Panama Papers» στο https://offshoreleaks.icij.org/search.html?c=GRC&cat=2&e&j&q&utf8=%E2%9C%93.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) πως το γεγονός ότι κάποια ονόματα φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους, αφού η σύσταση υπεράκτιας εταιρείας δεν αποτελεί παράνομη πράξη.
Ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος, αφού τα συνολικά στοιχεία αφορούν σε σχεδόν 320.000 υπεράκτιες οντότητες με απολήξεις και διασυνδέσεις σε περισσότερες από συνολικά περισσότερες από 200 χώρες. Για το λόγο αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.