Οι σχεδόν 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Δομινικανή Δημοκρατία καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον νυν πρόεδρο Ντανίλο Μεδίνα να έχει τεράστιο προβάδισμα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 13:00 και θα κλείσουν στη 01:00 τη Δευτέρα (ώρες Ελλάδας), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά, χάρη στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων.
Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, διεξάγονται ταυτόχρονα βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.
Ο 64χρονος Μεδίνα, που κυβερνά τη Δομινικανή Δημοκρατία από το 2012, συγκεντρώνει το 63% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Gallup, ποσοστό ικανό να του δώσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.
Όταν αυτός ο οικονομολόγος είχε εκλεγεί για μια τετραετή θητεία, δεν επιτρεπόταν να διεκδικήσει δεύτερη, αλλά η κυβέρνησή του προχώρησε σε αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας ώστε να επιτρέπονται δύο συναπτές προεδρικές θητείες. Ο Μεδίνα θεωρείται ο πιο δημοφιλής πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, με τις θετικές γνώμες για τον ίδιο να φθάνουν το 89% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Mitofsky.
Η κεντρώα παράταξή του, το Κόμμα για την Απελευθέρωση της Δομινίκας (PLD), βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στο κράτος αυτό, το οποίο μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα με την Αϊτή. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών είναι ιστορικά τεταμένες.
Η Δομινικανή Δημοκρατία, βασική πηγή εσόδων της οποίας είναι ο τουρισμός, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καθώς κατέγραψε ανάπτυξη 7% το 2015. Όμως το 40% του πληθυσμού των 10,4 εκατ. κατοίκων της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία μαστίζει το 14% του ενεργού πληθυσμού, κατά επίσημα στοιχεία.
Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Μεδίνα επί του συνόλου των οκτώ υποψηφίων για την προεδρία θεωρείται πως είναι ο πλούσιος επιχειρηματίας Λούις Αμπιναδέρ, 48 ετών, του Επαναστατικού Σύγχρονου Κόμματος (PRM, σοσιαλδημοκρατικό), ο οποίος όμως δεν συγκεντρώνει παρά το 29% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκάλοπ.
Εκτός από τον πρόεδρο, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τα 32 μέλη της Γερουσίας και τα 190 μέλη της Βουλής, καθώς και 158 δημάρχους για την επόμενη τετραετία. Στη διαδικασία συμμετέχουν 34 κόμματα.
Ο Ρομπέρτο Ροσάριο, πρόεδρος του κεντρικού εκλογικού συμβουλίου (η εθνική εκλογική επιτροπή) κατήγγειλε πολλές απόπειρες χρηματισμού μελών του συμβουλίου από στελέχη κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.