Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζεται» η γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel. Την «απορία» του εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας.
Το ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό. Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Βουλή, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «γενοκτονία» των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται τον χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».
Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας Bild για πιθανές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Έτσντεμιρ δηλώνει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία».
Στάινμαϊερ: Η Γερμανία φέρει ιστορική ευθύνη
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ δηλώνει στην «Bild» ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι το επικείμενο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής μπορεί να συμβάλει στη «συμφιλίωση», ώστε «Τούρκοι και Αρμένιοι να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν».
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία Χουσεϊν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας, πώς ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει ʻγενοκτονίαʼ τα γεγονότα αυτά, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δηλώνει ο Τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου.