Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. αποκαλύπτεται πλέον ολοκάθαρα ο διχασμός και εντός του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων ενός Brexit έχουν φθάσει σε πλέον ανεπίτρεπτο επίπεδο για τα βρετανικά πολιτικά δεδομένα.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Sky, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, επικεφαλής από κοινού με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον της εκστρατείας «Leave», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορώντας τον για εκφοβισμό των ψηφοφόρων.
Διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, ότι η μετά-Brexit κυβέρνηση θα εξαγοράσει όλες τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ότι θα εφαρμοστεί μια εξορθολογισμένη και λιγότερο ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική και ότι 100 από τα 350 εκατ. στερλίνες της εβδομαδιαίας εισφοράς της Βρετανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα διοχετευθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Παράλληλα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, απέρριψε όλες τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών και οικονομολόγων για τις δραματικές επιπτώσεις του Brexit, ισχυριζόμενος ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την οικονομική κρίση το 2008 και υποστήριξε ότι η JP Morgan και Goldman Sachs, οι δύο μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, έπεισαν την Ελλάδα να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ.
Ο παρουσιαστής τον διέκοψε λέγοντάς του ότι παραπληροφορεί όσον αφορά τις εισφορές της Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό αποκαλώντας τον ως Βρετανό Ντόναλντ Τράμπ.
Την στιγμή που ο διχασμός για την Ευρώπη πριονίζει τα θεμέλια του κυβερνώντος κόμματος, οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν παραμερίζουν τις διαφορές και ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ της Ευρώπης. Σε από κοινού διακήρυξη με τρεις πρώην ηγέτες των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ, Εντ Μίλιμπαντ και Χάριετ Χάρμαν, τονίζουν ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών θα κάνουν την μεγάλη διαφορά υπέρ της Ευρώπης.
«Πρέπει να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι μας γιατί το Brexit θα αποβεί μοιραίο για τη χώρα και για μια γενιά νέων που θα έλθουν αντιμέτωποι με την ανεργία και την μακροχρόνια οικονομική κρίση». Είναι μια έμμεση παρέμβαση με αποδέκτη και τον νυν ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος επικρίνεται για την χλιαρή του στάση στο θέμα της Ευρώπης.