Την εκτίμηση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της ΕΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνιελεφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Πλέβνιελεφ επισήμανε ακόμη ότι η ουκρανική κρίση σηματοδότησε την είσοδο του κόσμου σε μια περίοδο «ψυχρής ειρήνης», ενώ, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας, η οποία όπως είπε «παραβαίνει τις αρχές της διεθνούς τάξης».
«Το Κρεμλίνο μας εναντιώνεται και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ (…) προσπαθεί να καταστρέψει τα θεμέλια της ΕΕ, τα οποία είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και το κράτος του δικαίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση αυτή έχει διακόψει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης.
«Η ουκρανική κρίση αποτέλεσε σημείο καμπής. Εισήλθαμε σε μια νέα φάση, την οποία θα χαρακτήριζα αυτή της ψυχρής ειρήνης», συνέχισε ο Ρόσεν Πλέβνιελεφ. «Ειρήνης, διότι κανένας δεν θέλει πόλεμο, αλλά ψυχρής ειρήνης, διότι βλέπει κανείς μια σύγκρουση και μεθόδους της εποχής του ψυχρού πολέμου», εξήγησε.
«Πηγαίνουμε σε μια νέα Διάσκεψη της Γιάλτας; Αν η Δύση το επιτρέψει αυτό, θα πρόκειται για ιστορικό όνειδος», είπε ακόμα ο Πλέβνιελεφ, για να υπογραμμίσει: «Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, και η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη».
Ο Βούλγαρος πρόεδρος κάλεσε εξάλλου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του—η οποία εισήλθε ως πλήρες μέλος στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007—και στον Χώρο Σένγκεν «το ταχύτερο δυνατόν». Κατά τον Πλέβνιελεφ, η Σόφια επέδειξε στην πρόσφατη κρίση των μεταναστών και των προσφύγων ότι «προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τρόπο επαγγελματικό και αποτελεσματικό».
«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία (σ.σ. της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ), ο διάλογος για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα συνεχιστεί», προέβλεψε εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, καλώντας να απορριφθεί κάθε ιδέα μιας
«Ευρώπης α λα καρτ» και να μην αφεθούν οι χώρες των Βαλκανίων στο περιθώριο.