Ο ήχος πυροβολισμών ακούστηκε ξανά χτες αργά το βράδυ στη μαρτυρική Ντεράα της Συρίας. Το νερό, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το ηλεκτρικό, παραμένουν κομμένα στην πόλη που θεωρείται το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη χώρα και που μετρά βαριές απώλειες, καθώς μόνο το τελευταίο τριήμερο πάνω από 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και δημοκρατικών ακτιβιστών.
” Τα σώματα των μαρτύρων φυλάσσονται σε φορτηγά ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, αλλά δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε γιατί οι στρατιώτες πυροβολούν αμέσως στο ψαχνό. Περιλούζουμε με αλκοόλη τις σωρούς ώστε να περιορίσουμε τη δυσοσμία “, αναφέρει κάτοικος της πόλης Ντεραά.
Ο αριθμός των θυμάτων μετά από 6 εβδομάδες αναταραχής υπερβαίνει τους 450, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ντεράα, όταν οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο διακεκριμένων γυναικών στην τοπική κοινωνία, μιας γιατρού και μιας μηχανικού, γιατί εξέφρασαν δημόσια πολιτικές απόψεις, αλλά και εξαιτίας της κράτησης 15 ανήλικων που έγραψαν σε τοίχους συνθήματα για ” ελευθερία και δημοκρατία “, εμπνευσμένοι από τα σλόγκαν της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Η Ντεράα, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε περιοχή στρατολόγησης στελεχών για το προεδρικό κόμμα Μπαάθ και τη μυστική αστυνομία, έγινε τώρα το λίκνο της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Με περισσότερα από 200 μέλη του κόμματος Μπαάθ να παραιτούνται ομαδικά μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην πόλη, που στοίχισε τη ζωή σε 35 άτομα και οδήγησε στη σύλληψη 500 στελεχών της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως η αμφισβήτηση του καθεστώτος αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, σημαντικός αριθμός θυμάτων υπάρχει και από την πλευρά του στρατού, καθώς πολλοί στρατιώτες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν κατά του πλήθους των διαδηλωτών.
” Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ο Άσαντ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά αν ξεκινάς να χρησιμοποιείς το στρατό εναντίον του ίδιου σου του λαού, τότε αυτό είναι σημάδι αδυναμίας “, επισημαίνει η ίδια διπλωματική πηγή.
Το 1982, ο Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου είχε καταπνίξει στο αίμα εξέγερση στην πόλη Χαμά, που είχε υποκινηθεί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς. Ελάχιστη υπήρξε εκείνη την εποχή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.