Μέρος από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση φυσικού αερίου θα καλύψει τα έξοδα της λύσης του Κυπριακού, ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις επαφές του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και στην υποψηφιότητα του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της ΓΣ των ΗΕ.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξει επικέντρωση στις αποκλίσεις, αναζητώντας επί αυτών συγκλίσεις. Σημείωσε ότι κάποιες από αυτές τις αποκλίσεις εκκρεμούν για πολύ χρονικό διάστημα ενώ κάποιες είναι πιο πρόσφατες. Ανέφερε ότι οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές ετοίμασαν σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ετοιμάστηκε και έγγραφο για χρήση μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι αυτές οι αποκλίσεις, για να τις συζητήσει με τον κ. Ακιντζί. Η στήλη των συγκλίσεων, σημείωσε, αναγνωρίζεται από εμάς πως αποτελούν συγκλίσεις και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε.
Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα, εξέφρασε προθυμία να προεδρεύσει συνάντησης των ηγετών, είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου έχει προγραμματισμένη επίσκεψη εντός του έτους, είτε ακόμη στην Κύπρο.
Απάντησε ότι αυτό θα αποτελούσε τιμή για εμάς, αλλά συνέστησε, «να επιλεγεί ο χρόνος με προσεκτικό τρόπο, για να αποδώσει και μάλιστα ουσιαστικά, μια τέτοια συνάντηση στο επίπεδο του ΓΓ και να μην οδηγηθεί το εγχείρημα σε αποτυχία όπως έγινε στο GreenTree».
Γι’ αυτό, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω συγκλίσεις στις εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι το τέλος Ιουλίου εάν είναι δυνατόν.
O Κύπριος YΠΕΞ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό ειδικότερα από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, χωρίς αυτή η επιθυμία τους για λύση να αποτελούν χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, είπε, δεν παραγνωρίζουμε τη θετική επίδραση επί θητείας τους.
Απέρριψε τις επικρίσεις περί αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με τη μη εκλογή του κ. Μαυρογιάννη, προσθέτοντας ότι «ούτε συνωμοσία υπήρξε, όπως πέρασε από το μυαλό κάποιων», όπως είπε, «ώστε να επιστρέψει ο κ. Μαυρογιάννης στη θέση του διαπραγματευτή».