Ανέκτησε δυνάμεις το Λαϊκό Κόμμα – Απογοήτευση για Πάμπλο Ιγκλέσιας – Σε ρόλο κλειδί για σχηματισμό κυβέρνησης οι Ciudadanos
Πλήρη ανατροπή των προβλέψεων στην Ισπανία, καθώς το κλείσιμο της κάλπης σημείωσε αφενός το τέλος του δικομματισμού και τη εδραίωση των συνεργασιών, αφετέρου την εκκίνηση μιας δύσκολης πορείας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ίσως κρύβει εκπλήξεις.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.
Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.
Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137, έναντι 123 τον Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.
Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.
Πώς ψήφισαν οι επαρχίες
Σε Γαλικία, Αστούριας, Καντάμπρια, Καστίλη, Καστίλη Λα Μάντσα, Αραγονία, Βαλένθια και Μούρθια, το Λαϊκό Κόμμα θριάμβευσε, παίρνοντας όλες τις επαρχίες, όπως και τα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας ψηφίστηκε μόνο από δύο επαρχίες, τη Γέιδα και τη Χιρόνα, καθώς Βαρκελώνη και Ταρραγόνα ψήφισαν Podemos.
Από τους Ανδαλουσιάνους, όλες οι επαρχίες ψήφισαν το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, εκτός από Ουέλβα, Σεβίλλη και Χαέν που ψήφισαν τους Σοσιαλιστές.
Το Λαϊκό Κόμμα της Ναβάρας, πήρε την ομώνυμη επαρχία στη μοναδική του επιτυχία, όπως και αναμενόταν.
Πολιτικό αδιέξοδο
Το χθεσινό αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.
Παρ’ όλ’ αυτά, το Σοσιαλιστικό κόμμα διατήρησε τη δεύτερη θέση, διαψεύδοντας έτσι τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τη συμμαχία των Podemos με την Αριστερά στη δεύτερη θέση. Καθαρά αρνητικό είναι το αποτέλεσμα για τους φιλελεύθερους Ciudadanos που έχασαν εκλογικό ποσοστό και έδρες.
Καθώς όμως για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 176 έδρες, ακόμη και μία συμμαχία των συντηρητικών με τους Ciudadanos δεν δίνει πλειοψηφία.
Μια λύση θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, που όμως δεν φαίνεται πολύ πιθανός. Σε μία ΕΕ όπου η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία που επιβάλλει το Βερολίνο αμφισβητείται ακόμη πιο έντονα μετά το Brexit, το ενδεχόμενο συνασπισμού των Σοσιαλιστών με τον Ραχόι δεν είναι πολύ πιθανό. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει δείξει διάθεση συνεννόησης με τον Ραχόι.
Μία δυνατότητα είναι να επιδιώξει ο Ραχόι κυβέρνηση μειοψηφίας μόνος του ή με τους Ciudadanos. Στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί και με τη σχετική πλειοψηφία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι Σοσιαλιστές και οι Podemos θα απέχουν από κρίσιμες ψηφοφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις.
Αν ο Ραχόι αρνηθεί, τότε την εντολή θα την πάρει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες. Θα έχει κι εκείνος δύο δυνατότητες: η μία, όπως και την προηγούμενη φορά, να ζητήσει κυβέρνηση με τους Podemos, επιμένοντας και στη συμμετοχή των φιλελεύθερων Ciudadanos, που θα του εξασφαλίσει και την απόλυτη πλειοψηφία.
Εναπόκειται όμως στους Podemos να δεχθούν τη συμμετοχή των Ciudadanos, κάτι που δεν έπραξαν την προηγούμενη φορά. Η άλλη δυνατότητα του Σάντσες είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Podemos, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί σε πιο σοσιαλιστικές θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το «θρίλερ», που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο μετά τις πρώτες εκλογές, θα συνεχιστεί και η Ισπανία θα έχει ένα «καυτό» πολιτικό καλοκαίρι, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας προβλέπουν ότι οι ζυμώσεις θα διαρκέσουν αρκετό καιρό.
Από τη μία κανένα κόμμα δεν θέλει να φύγει από τις θέσεις του και να δείξει ότι εγκαταλείπει τις αρχές του, από την άλλη η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα είναι αδήριτη και νέες εκλογές αποκλείονται. Μένει έτσι να φανεί ποιος τελικά θα βάλει το περισσότερο νερό στο κρασί του…