Εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδήλωσαν την Κυριακή ζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι πορείες και οι διαδηλώσεις τη φετινή ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς στάθηκαν επίσης και στις ραγδαίες αλλαγές στις αραβικές χώρες αλλά και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Πολυπληθείς συγκεντρώσεις από τη Νότιο Κορέα και τις Φιλιππίνες μέχρι το Παρίσι, μικροεπεισόδια τα ξημερώματα της Κυριακής στο Αμβούργο.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου η κρίση συνεχίζει να αποτελεί μέρος του καθημερινού λεξιλογίου. Πολυπληθείς οι διαδηλώσεις στην Ισπανία, όπου η ανεργία φτάνει το 21,3%: Στη Βαλένσια, εκατοντάδες κόσμου διαμαρτυρήθηκαν για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και το τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα.
Στο Παρίσι, δίπλα στα αιτήματα για αξιοπρεπή εργασία, οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τόσο την υποστήριξή τους στα κινήματα σε Εγγύς και Μέση Ανατολή όσο και την καταδική τους για την άνοδο του κόμματος της ακροδεξιάς στη Γαλλία.
Η Εργατική Πρωτομαγιά ξημέρωσε στο Αμβούργο μετά από μικρής έκτασης επεισόδια και σχετικά περιορισμένους βανδαλισμούς στην πόλη, με επίκεντρο την περιοχή γύρω από το αυτόνομο κέντρο της Rote Flora. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκατρείς συλλήψεις. Σε ήρεμο κλίμα οι συγκεντρώσεις στο Βερολίνο και την υπόλοιπη χώρα.
Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 200.000 Τούρκοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και πήγαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πόλη μετά το θάνατο 34 ανθρώπων την Πρωτομαγιά του 1977 στην πλατεία.
Μόλις πέρυσι επιτράπηκε στα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στο Ταξίμ. Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν το Σουλεϊμάν Τσελεμπί, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας DISK και υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Μία από τις ισχυρότερες σε παλμό συγκεντρώσεις στην Ασία πραγματοποιήθηκε στη Νότιο Κορέα, όπου διαδήλωσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα ζητώντας όχι μόνο ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και κυβερνητικές πολιτικές για τιθάσευση του πληθωρισμού -που γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις τιμές των τροφίμων στην ήπειρο, απειλώντας κυρίως τους φτωχότερους.
«Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στους βαρβαρικούς καιρούς του άκρατου ανταγωνισμού και των συστημάτων του είδους “ο νικητής τα παίρνει όλα”» ανέφερε ο επικεφαλής της ένωσης νοτιοκορεατικών συνδικαλιστικών ενώσεων Κιμ Γιουνγκ-Ουν.
Το αυξημένο κόστος διαβίωσης ήταν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Στη Μανίλα των Φιλιππίνων, περίπου 3.000 συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ζητώντας υψηλότερους μισθούς, καίγοντας μάλιστα ομοίωμα του προέδρου Ακίνο (γιου της πρώην προέδρου Μαρία Κορασόν Ακίνο) μέσα σε πολυτελές αμάξι. Ο πρόεδρος είχε δεχθεί σφοδρότατη κριτική τους προηγούμενους μήνες επειδή αγόρασε μία μεταχειρισμένη Πόρσε σε μία χώρα που το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει με ένα δολάριο την ημέρα.
Στο κέντρο της Τάιπεϊ διαδήλωσαν 2.000 άτομα για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, υποστηρίζοντας πως η πολιτική του προέδρου Μα Γινγκ-Τζέου για προσέγγιση με την Κίνα έχει μεν ωφελήσει την οικονομία της Ταϊβάν αλλά τους καρπούς της δεν τους απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη.
Διαδηλώσεις και στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, όπου 3.000 άτομα έκαναν πορεία το πρωί της Κυριακής και άλλοι 5.000 εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις το απόγευμα.
Στην Κίνα, επίκεντρο της ημέρας ήταν η τελετή έγερσης της σημαίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου. «Δουλέψτε φιλόπονα, δουλέψτε έντονα, δουλέψτε δημιουργικά» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας για την Πρωτομαγιά.