Η Βρετανία πρέπει να συνοδεύσει τα μέτρα της Τράπεζας της Αγγλίας μετά την ψήφο για Brexit με μια συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια για ανάπτυξη, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανησυχητικής αστάθειας στις χρηματαγορές, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian.
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο El-Erian σημειώνει πως «η Τράπεζα της Αγγλίας είναι αναγκασμένη να πάει στα άκρα προκειμένου να ‘αγοράσει χρόνο’ μέχρις ότου η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχηματίσει μια περιεκτική αντίδραση πολιτικής».
Κατά τον ίδιο, τελικά, οι πολιτικές της Τράπεζας της Αγγλίας οδηγούν σε ένα γενικευμένο «ντόμινο» πτώσης αποδόσεων που εντάθηκε καθώς επεκτάθηκε στα ομόλογα πιο μακροχρόνιας λήξεως.
«Όμως αυτά τα επενδυτικά κέρδη έρχονται με κόστος για το σύνολο του συστήματος και είναι ένα κόστος που θα αποδειχθεί αξιοσημείωτο αν η κυβέρνηση δεν ακολουθήσει με πολιτικές που προωθούν την περιεκτική ανάπτυξη», τονίζει.
«Σε αυτές περιλαμβάνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο ισορροπημένη δημοσιονομική στάση, η συμφωνία με την ΕΕ για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και η προώθηση ενός καλύτερου παγκόσμιου συντονισμού πολιτικής».
Όπως αναφέρει, οι αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Βρετανική δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν για πολύ καιρό με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, κάτι που δυσκολεύει μακροπρόθεσμα τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πλήττει τα κέρδη των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον El-Erian, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, αν αναμένεται ότι θα παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αποδεσμευτούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ως εκ τούτου να επιδεινώσουν την οικονομική επιβράδυνση.
«Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει σωστές πολιτικές , αυξάνει την απειλή ανησυχητικής αστάθειας σε άλλα τμήματα των αγορών που, για την ώρα, επωφελούνται από τα χαμηλότερα βρετανικά επιτόκια –είτε πρόκειται για μετοχές, για ομόλογα υψηλών αποδόσεων ή αναδυόμενες αγορές», σημειώνει ο El-Erian.