Επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης με αβέβαιη έκβαση διαβλέπει στη Συρία ο γερμανός ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Όπως είπε ο ειδικός σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, με την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο, το οποίο εκτείνεται όμως μέχρι την ίδια την Τουρκία:
«Στη Συρία έχουμε πλέον τρία μέτωπα ενώ μέχρι πρότινος ήταν δυο: το πρώτο είναι στη Δαμασκό και αφορά στο ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και τώρα έχουμε όντως ένας τρίτο μέτωπο μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και του τουρκικού στρατού, με το μέτωπο αυτό να εκτείνεται έως την Τουρκία, διότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ του PKK και κουρδικών οργανώσεων. Το ερώτημα είναι πώς θα ξεμπλέξουν από αυτή την κατάσταση οι Κούρδοι και πώς οι Τούρκοι. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι θα ξεμπλέξουν μόνον εάν συνεννοηθούν».
Ο Ούντο Στάινμπαχ εκτιμά ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν συνιστούν πραγματικά κίνδυνο για την Τουρκία: «Δεν συνιστούν σοβαρό κίνδυνο, εντούτοις είναι φυσικά σε θέση να επηρεάσουν, πιθανότατα, το μέλλον της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, το μέλλον του κουρδικού ζητήματος. Μπορεί οι Κούρδοι της Συρίας να είναι ισχυροί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν έχουν καμία πιθανότητα στη μάχη εναντίον του τουρκικού στρατού. (…) Ο τουρκικός στρατός από την άλλη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κερδίσει τη μάχη κατά του PKK στην Τουρκία. Συνεπώς η σύγκρουση αυτή, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, μπορεί να επιλυθεί μόνον πολιτικά».
Η δε Τουρκία, σύμφωνα με τον ισλαμολόγο, βρίσκεται ήδη σήμερα σε εμφύλιο πόλεμο: «Και ο εμφύλιος αυτός κλιμακώνεται. Όσο περισσότερο προσπαθεί ο τουρκικός στρατός να εξολοθρεύσει τους Κούρδους της Συρίας, τόσο περισσότερο η σύγκρουση αυτή θα μεταφέρεται εντός της Τουρκίας. Γι΄ αυτό λοιπόν και πάλι η έκκλησή μου να επιτευχθεί ειρήνη. Για τη Συρία αυτό συνεπάγεται μια συμφωνία μεταξύ των εκεί Κούρδων και του τουρκικού στρατού ή του τουρκικού κράτους. Για την Τουρκία αυτό σημαίνει μια συνέχιση της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους η οποία κράτησε μέχρι το 2015».
Όσον αφορά την επί της αρχής συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Κέρι και Λαβρόφ για μια σταδιακή κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο ισλαμολόγος εκτιμά ότι θα πρέπει να κρατά κανείς μικρό καλάθι:
«Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά και τη συνέχιση της ξεδιάντροπης ρητορικής της διεθνούς κοινότητας που γίνεται στις πλάτες των Σύρων και των εκεί εγκλωβισμένων. Οι Ρώσοι συνεχίζουν το σχέδιό τους και η Δύση κάθεται απλώς στην άκρη και παρακολουθεί. Και κάθε τόσο προκύπτουν τέτοιες ανούσιες συμφωνίες (…)».