Το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας που ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη, επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας για το χρέος που επιβαρύνει τη χώρα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν περικοπές στον ελάχιστο μισθό ή μειώσεις των δημόσιων θέσεων απασχόλησης –κάτι που δεν αναφέρθηκε σε προηγούμενες συμφωνίες για την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Η τριετής συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να ασκήσει ένα επιτόκιο 4,3% έως 4,7% -περίπου το μισό από αυτό που θα χρέωναν οι ιδιωτικές αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό. Επιπλέον, απαιτεί αύξηση τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ στις ιδιωτικοποιήσεις, εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και μείωση των δαπανών της κυβέρνησης.
«Το μέγεθος του πακέτου φαίνεται να είναι σχεδιασμένο για να επιλύσει τα από τα προβλήματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο Peter Westaway, οικονομολόγος της Nomura στο Λονδίνο.
Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα που ζήτησε δάνειο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πολλοί ανησυχούν ότι σε περίπτωση απουσίας ενός πειστικού σχεδίου για τη στήριξη των φορολογικών αδυναμιών της, η οικονομική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ισπανία.
Ανταλλάγματα για τη διάσωση
Η ΕΕ και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για το τριετές πακέτο χρηματοδότησης με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, οι οποίοι ανέβασαν το συνολικό αριθμό στα 78 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, 12 δισ. ευρώ των κεφαλαίων διάσωσης θα προσφερθεί στις τράπεζες της χώρας.
Ωστόσο, οι πορτογαλικές τράπεζες όπως η Banco Espirito Santo SA, η Banco BPI SA και η Banco Comercial Portugues SA δήλωσαν πως δεν θα αγγίξουν το πακέτο διάσωσης.
Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ακουμπήσουν πάνω στην Πορτογαλία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους -το κράτος δεν είχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για περισσότερα από 30 χρόνια- μέσα από τις περικοπές των δαπανών, την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων και την ιδιωτικοποίηση της εθνικής αεροπορικής εταιρείας TAP Air Portugal και των εταιρειών Energias de Portugal SA και Redes Energeticas Nacionais SGPS SA.
Η Πορτογαλία θα κληθεί επίσης να περικόβει 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να κάνει ορισμένες διορθώσεις στο δυναμικό της χώρας και στις αγορές κατοικιών, καθώς και να παγώσει τον κατώτατο μισθό για όλη τη διάρκεια του προγράμματος ενισχύσεων.
Η διάσωση δίνει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2010.
Σύμφωνα με τους όρους διάσωσης, η χώρα θα πρέπει να στοχεύσει σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 5,9% του ΑΕΠ φέτος, 4,5% το 2012 και κατά 3% μόνο το 2013.
ΕΕ και ΔΝΤ αναμένουν την οικονομία της Πορτογαλίας να συρρικνωθεί γύρω στο 2% φέτος και του χρόνου, και την ανάκτησής της το 2013.
Διαβάστε επίσης: “Πακέτο” 78 δισ. για διάσωση της Πορτογαλίας